Pe scurt despre doua carti

DSCN4888

Dupa cum am promis in articolele trecute (adica asta si asta) revin cu un scurt comentariu despre ultimele doua carti citite.

Probabil ca va intrebati de ce le bagla gramada si nu separat? Ei bine, fac asta fiindca le consider carti slabute ce nu merita sa irosesc prea multa cerneala pe ele.

Vinil (de Igor Guzun)

Prima carte despre care va scriu azi e Vinil, o carte atipica in care Igor Guzun a incercat o serie de jocuri de cuvinte imbinandu-le in diverse tentative de poezie si proza scurta.

Continutul cartii are o tenta umoristica, dar si nostalgica fiindca incearca sa reaminteasca tendintele unor vremuri de mult apuse comparandu-le cu trendurile actuale. Intentia e buna, insa rezultatul final lasa de dorit deoarece anumite jocuri de cuvinte sunt de-a dreptul fortate si palesc din punct de vedere umoristic.

Probabil ca singurul lucru coerent pe care l-am retinut din cartea respectiva are legatura cu faptul ca Tolea Ciumac, smardoiul ala de pe la ZeroTV, e un om cult, care a citit toata biblioteca din sat si care conform lui Igor Guzun (sunt consateni) s-a apucat sa scrie o carte.

P.S. Cartea descrie intamplari, obiceiuri si locatii din Republica Moldova asa ca pentru multi dintre noi o serie de aspecte mentionate in carte vor ramane necunoscute datorita faptului ca se face referire la detalii pe care n-avem de unde sa le stim si nu sunt explicate in vreun fel.

Sex, spionaj si politie politica in Epoca de Aur (de Emil Berdeli)

Daca ati asimilat anterior o serie de cunostinte privind istoria nescrisa a regimului Ceausescu si cunoasteti in detaliu o serie de personaje cheie atunci cartea asta s-ar putea sa va imbogateasca cultura generala pe subiect deoarece relateaza 15 intamplari extrase din arhivele fostei securitati si coroborate cu relatari personale ale unora dintre cei implicati.

Informatia pe care incearca s-o transmita cartea e destul de interesanta, insa cartea in sine e scrisa destul de prost dintr-o serie de motive:

  • In cazul fiecarei povestioare, analiza pe subiect e schematica si cuprinde doar detalii descrise succint fara amanunte aditionale ce ar putea ajuta un necunoscator al subiectului sa inteleaga mai bine despre ce-i vorba;
  • Cartea e foarte mica, 81 de pagini cu tot cu cuprins, fiindca relateaza intamplarile ce i s-au parut relevante autorului fara a face o analiza concreta a subiectului in perioada de referinta;
  • Titlul e un adevarat clickbait datorita celor doua motive expuse anterior;
  • E plina de greseli de redactare si asta dovedeste faptul ca n-a avut parte de niciun fel de corectura inainte sa fie trimisa la tipografie spre tiparire;
  • Desi face referire inca din titlu la aspectul sexului si in paginile cartii face referinta la relatii amoroase descrise cu lux de amanunte in documentele Securitatii, autorul cenzureaza voit orice cuvant licentios de parca ar scrie cartea asta pentru copii de gradinita;

Probabil ca daca exista mai mult interes in scrierea acestei carti, atunci puteam sa vorbim de o carte de-a dreptul excelenta si captivanta.


Cam astea sunt pe ziua de azi, voi reveni mai incolo dupa ce termin cartea pe care mi-am propus s-o citesc saptamana asta.