Ultima frontiera de dr. Sam Parnia (scurt comentariu)

IMG_0004

Cu putin noroc am reusit sa termin si cea de-a 5-a carte pe anul asta.

Cartea se intituleaza Ultima frontiera si e scrisa de dr. Sam Parnia, un medic ce si-a inceput cariera intrigat de nenumaratele relatari privind fenomenul mortii iminente.

Spre deosebire de alti autori care doar recompileaza marturii si le dau apoi ca plauzibile fara niciun fel de fundatie stiintifica, doctorul Parnia incearca in carte sa o abordare obiectiva luand in calcul toate variantele posibile.

Nu pot spune ca m-a impresionat foarte mult cartea si nici ca m-a dezamagit profund fiindca e o carte echilibrata, insa eu unul n-am invatat nimic nou din ea fiindca tot ceea ce expune Sam Parnia in carte stiam deja din lecturi anterioare.

Singurele informatii cu adevarat noi tin de cariera doctorului Parnia care pare sa vrea sa explice in detaliu pasii pe care i-a urmat incercand astfel oarecum sa-si acorde legitimitate opiniei sale, probabil constient fiind de oprobiul public la care sunt supusi medicii ce isi permit sa viseze cu ochii deschisi.

Pe langa nelipsitele detalii privindu-l pe doctorul Parnia si cariera sa, din cartea Ultima frontiera mai puteti invata: o serie de concepte de cultura generala privind stopul cardiac, functionarea creierului si a corpului uman, metodele de resuscitare si progresul lor, metodele de finantare si realizare a unui studiu clinic si desigur ce presupune mai exact fenomenul mortii iminente.

Prima preocupare a doctorului Parnia in ceea ce priveste fenomenul mortii iminente e sa confirme sau sa infirme teoria experientei extracorporale in timpul stopului cardiac si din pacate cartea nu ofera niciun raspuns desi e la a doua editie, dat fiind faptul ca studiul clinic pe care intentiona sa-l conduca doctorul Parnia era – in momentul in care se publica cea de-a doua editie a cartii (anul 2007) – abia la inceput.

Studiul inceput in 2007 s-a realizat in totalitate pe parcursul anului 2008 si a cuprins 2060 de pacienti din 15 spitale aflate in SUA, Marea Britanie si Austria. Concluziile de final ale studiului s-au publicat abia in 2014, dupa ce au fost compilate, coroborate si verificate toate datele obtinute.

Astfel, echipa de medici ce a condus studiul a concluzionat faptul ca aproximativ 9% din pacientii in stop cardiac care au fost resuscitati au relatat existenta unor anumite amintiri din perioada in care se presupunea ca sunt inconstienti, iar 2% au relatat si existenta unor experiente extracorporale ce aparent n-au putut sa fie verificate.

Astea fiind zise, 10 ani mai tarziu si in urma unui studiu exhaustiv si complex fiecare teorie dezbatuta in cartea lui Sam Parnia ramane in picioare, deoarece rezultatele studiului ce pot sa fie accesate aici, nu reusesc sa lamureasca stiintific niciuna din necunoscutele pe subiect.