Cantitatea de copii din familie

Probabil ca e impropriu spus “cantitatea” in titlu, insa lumea cinica in care traim disociaza notiunea de numar al copiiilor intr-un anume context.

Sunt sigur ca sunteti putin confuzi si am sa ma explic exemplificand putin contextul.

Pe la peninsula (a se citi Spania contientala) o familie cu 3 copii minori si unul pe drum a fost evacuata din casa fiindca la un moment dat parintii au ajuns in incapacitate de plata si n-au mai putut sa-si plateasca ratele.

N-am nici cea mai mica indoiala asupra faptului ca familia asta se incadreaza in randul celor care s-au fudulit si s-au lacomit sa-si ia o locuinta ce depasea cu mult puterea lor de achizitie si intretinere.

Dupa ce au fost aruncati in strada de catre banca fata de care sistasera platile la credit, cei doi si-au luat copiii de mana si si-au montat cortul la usa primariei din oras fiindca pana la urma conform legii primaria e obligata sa-i acorde locuinta oricarui idiot aflat intr-o situatie de vulnerabilitate sociala. Desigur, primariile acorda locuinte sociale in functie de bugetele pe care le au la dispozitie si in baza unor criterii bine definite.

Tocmai din cauza asta calvarul familiei respective putea sa dureze si cativa ani, timp in care singura lor optiune era sa stea in strada cu mana intinsa, sau eventual sa se duca undeva la munca si sa scoata suficienti bani cat sa-si permita o chirie.

Femeia era insarcinata cu al patrulea copil si dupa doua nopti petrecute in strada a pierdut sarcina in urma unui avort spontant cauzat probabil de stresul si depresia rezultate din evacuarea familiei respective din casa pe care parintii au visat-o.

Evident e o poveste trista, tragica chiar si una din sutele de mii de povesti triste si cu final tragic ce au rezultat din achizitia unor locuinte fara a avea garantia ca acestea vor putea sa fie platite in totalitate.

Dar nu despre imprudenta de a lua un credit atunci cand nu ti-l permiti vreau sa vorbesc fiindca deja am scris cateceva pe subiect, ci despre lipsa de respect fata de societate si fata de proprii copii a celor care toarna plozi la modul  anu’ si carlanu’.

Familia despre care va vorbesc intrase in incapacitate de plata si din momentul in care se intampla lucrul asta banca incearca timp de trei luni sa ofere o refinantare sau sa convinga familia sa renunte de buna voie la proprietate. Daca nu se ajunge la niciun consens in cele trei luni sau nu e posibila refinantarea atunci banca isi revendica drepturile in instanta. Procesul pentru evacuarea celor care nu-si mai pot plati ratele la credit poate sa dureze intre sase luni si un an, in cel mai fericit caz.

Astfel e lesne de inteles ca familia respectiva, desi in incapacitate de plata si cu trei copii de intretinut s-a mai apucat sa mai toarne unul ca doara pana la urma un copil il cresti cu apa, lumina si aer nu?

Ce ma frapeaza pe mine cel mai mult e ca nu intelegi cat de costisitoare e cresterea unui copil pana nu-l faci si incepi sa cheltui, iar o familie cu trei copii trebuia sa stie deja cam la ce sa se astepte si mai ales sa stie ca toate cheltuielile vor creste exponential pe masura ce copilul inainteaza in varsta.

Nu cunosc detalii privind varsta celorlalti copii, insa daca e sa tinem cont de faptul ca apartamentele din care sunt acuma evacuati rau platnicii s-au vandut inainte de criza, in plina bula imobiliara (adica acum cel putin 10 ani) sunt convins ca cel putin doi dintre cei trei minori s-au nascut dupa achizitia apartamentului respectiv.

Si asta ma face sa ma intreb oare la ce s-au gandit oamenii aia cand au turnat copil dupa copil stiindu-se intr-o situatie precara din punct de vedere financiar si stiindu-se incapabili sa-i creasca in timp ce au si creditul in spate.

Din pacate idiotenia unor parinti au distrus viitorul a trei copii de indata ce familia a fost aruncata in strada si era cat pe ce sa distruga si viitorul celui de-al patrulea daca reusea sa se nasca.

Tocmai din cauza asta astept cu nerabdare ziua in care parintele o sa fie declarat prin lege doar tutore legal al copilului si nimic mai mult, ca sa fie direct responsabil pentru astfel de situatii, fiindca probabil doar cand se va face parnaie pentru imprudenta de a turna plozi fara sa ai capacitatea financiara de a-i creste, parintii or sa se asigure de doua ori ca au pus prezervativul pe pula in loc sa se gandeasca la faptul ca acolo unde mananca unul mai poate manca si al doilea.