Amintiri din Romania Socialista – scurt comentariu

DSCN4767

Cu putin noroc am reusit sa termin ieri si cea de-a doua carte pe care mi-am propus s-o citesc: Amintiri din Romania Socialista de Dr. Gheorghe Rafael-Stefanescu.

Am gasit-o pe Amazon in timp ce cautam cu totul altceva si am luat-o fiindca mi-a placut atat ilustratia de pe coperta cat si prezentarea, iar scurta descriere m-a convins s-o citesc.

Cartea prezinta o scurta biografie a doctorului Gheorghe Rafael-Stefanescu din copilarie si pana in anul 1980 cand a reusit sa emigreze, biografie in care imbina o serie de intamplari personale ce sunt descrise fie cu lux de amanunte fie foarte succint in functie de importanta pe care a acordat-o autorul fiecarui subiect.

Povestea in sine incepe la finalul celui de-al doilea razboi mondial si cuprinde o serie de amanunte istorice introductive, insa e o veritabila poveste de viata.

Familia doctorului Gheorghe Rafael-Stefanescu era una privilegiata in perioada interbelica, o familie de intelectuali burghezi care ajung sa fie persecutati, deposedati de orice tip de proprietate si supusi oprobiului public de catre noul regim.

Majoritatea experientelor relatate in carte, in interactiunea dintre autor si regimul comunist par mai degraba de domeniul ridicolului si coroborate cu mentiunile suplimentare pe subiect par mai degraba demne de un roman distopic decat de o realitate crunta. Totusi ele descriu cu lux de amanunte o serie de lucruri pe care noul regim nu s-a grabit sa le introduca in cartile de istorie si pe care le-a mentinut intr-o oarecare masura.

In definitiv cartea Amintiri din Romania Socialista reprezinta o lectura la fel de usoara precum Amintirile din Copilarie ale lui Ion Creanga, doar ca spre deosebire de Creanga, doctorul Stefanescu relateaza o adevarata drama si nu o comedie a copilariei si tineretii sale.

Pentru o mai buna intelegere cartea e structurata in 4 capitole mari (plus unul de introducere):

  • Jaful – ce trateaza perioada imediat urmatoare anului 1947 si pana spre jumatatea anilor '50;
  • Inflorirea – de la jumatatea anilor '50 si pana pe la jumatatea anilor '70;
  • Decaderea – de la jumatatea anilor '70 pana la inceputul anilor '80;
  • Falimentul – de la inceputul anilor '80 si pana in 1989.

Ultimul capitol din carte e scris de autor pe baza unor relatari conferite de un prieten de-al sau, tehnician constructor si prezinta o serie de experiente personale ale prietenului sau, experiente de altfel la fel de valoroase si interesante.

N-am sa va dau prea multe detalii pentru ca e o carte pe care consider ca trebuie s-o citeasca fiecare generatie noua inainte ca noi, cei nascuti in comunism si imediat dupa, sa putem avea de la ea pretentia de a nu repeta greselile trecutului.

Noi am mostenit un stigmat de care ei trebuie sa se lepede cu orice pret.