Despre preturi si tarife

fruit-1275551

Florin se plangea mai devreme pe Facebook de faptul ca in Romania o revizie auto il costa 200 de euro pe cand pentru exact aceeasi revizie in Italia sau Grecia a platit 130 de euro maxim. MAXIM am spus!

Mirela i-a confirmat ideea sugerand ca in Grecia cu 50 de euro umplii un portbagaj cu alimente de la piata in timp ce in Romania abia daca umplii doua sacose cu aceiasi bani.

Dar sa lamurim de unde vine diferenta asta de pret luand ca exemplu un mecanic auto cu PFA si un tarabagiu din piata.

In primul rand in Romania persoanele fizice, persoanele fizice autorizate si persoanele juridice sunt obligate sa plateasca de doua ori mai multe taxe decat media UE. Probabil ca va intrebati ce anume ne face mai speciali ca la cate taxe se incaseaza tot n-avem sosele, scoli si/sau spitale. Ei bine in Romania veniturile de orice natura se impoziteaza atat de mult pentru ca se fura atat de mult. Si in tari straine se mai da cate un tun, se mai descopera fapte de coruptie, dar se fura mai putin, infinit mai putin datorita faptului ca justitia si organele de ancheta isi fac meseria. Ori daca de la stat se fura mai putin atunci sunt mult mai putine gauri de acoperit si necesitatea acuta de bani nu-i chiar asa de mare.

Ba mai mult sunt foarte putini cei care incearca sa insele statul. In Spania de exemplu casa de asigurari de sanatate are contracte cu firme de detectivi particulari care ii urmaresc pe cei care sunt susceptibili ca incearca sa se pensioneze de boala sau sa stea in concedii medicale pe banii statului fara ca ei sa fie bolnavi sau suficient de bolnavi incat sa justifice situatia. Nu pot spune ca s-a eliminat in proportie de 100% intretinerea trantorilor, insa macar 60% din trantori sunt dovediti si nu primesc bani de la stat, spre deosebire de Romania unde 99% din trantori iau bani de la stat, bani pe care trebuie sa-i plateasca toti cei care muncesc fara exceptie.

O alta chestie tine de impozitarea corecta a veniturilor. In Anglia de exemplu cei care nu obtin venituri mai mari de 12000 de lire anual nu sunt obligati sa plateasca impozit, iar in Spania pentru PFA-uri ce realizeaza venituri mai mici de 2500 de euro lunar impozitarea e de doar 2% si sare la 20% pentru cei ce depasesc suma respectiva. Ba mai mult cei care depasesc vreo 22000 de euro anual ca venituri, dar stau in chirie si au minori in intretinere sunt scutiti pana la un anumit punct de la plata impozitelor. Veti gandi ca asta n-are nicio relevanta, insa are o relevanta chiar foarte mare in discutie pentru ca neimpozitarea veniturilor mici incurajeaza consumul din moment ce in loc sa dea banii la stat pentru ca statul sa intretina trantori sau ca politicienii sa-i fure, oamenii ii au la dispozitie ca sa-i cheltuie. Si cheltuiala banilor multi sau putini inseamna un consum mai mare, care creeaza automat o cerere mai mare pe piata si duce invariabil la scaderea preturilor.

Revenind la mecanicul auto, daca l-ai intreba de ce e 200 de euro o revizie in timp ce in orice alta tara UE e mai ieftin ti-ar spune ca de vina sunt aia din guvern care impun taxele fara sa recunoasca macar faptul ca mai bine de jumate din munca lui reprezinta evaziune ca sa fenteze taxele astea si s-o duca si el mai bine si fara sa-si asume faptul ca in urma cu cativa ani a sustinut si a votat la consilier local pe cutare actual senator sau deputat, care dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta a uitat de unde a plecat. Ba mai mult daca-l intrebi de tovarasul senator sau deputat o sa-ti spuna mandru ca sunt prieteni pentru ca nu se cuvine sa-i bati obrazul sau sa-l ocarasti tocmai pe ala care te jupoaie ca sa ajungi si tu la randul tau sa-i jupoi pe altii.

Cat despre tarabagiul de la piata, sper ca atunci cand mergeti la piata sa va uitati bine de la cine cumparati. Si nu, sa nu credeti c-am sa va fac teoria chibritului despre cum legumele si fructele alea de import sunt mai calitative si ca poti sa ti le alegi in timp ce la piata iti pune ala ce vrea el si ce e mai stricat ca sa se scape de ele pentru c-au scris altii zeci de articole pe subiect, dar am sa va spun de ce anume legumele de la taraba sunt mai scumpe decat alea de la supermarket care fac mii de km. de la sursa la destinatie.

Ei bine inainte de toate trebuie mentionat faptul ca imediat dupa ce i s-a scurs tot sangele lui Ceausescu pe betoanele de la Targoviste toti cei care aveau ceva de „insusit” de pe la CAP au dat fuga si si-au insusit. Dupa care neavand ce sa faca cu ustensilele respective, sau nestiind ce sa faca cu ele le-au vandut si au beut banii. Acum cultiva un petec de pamant cu un plug ruginit si o martoaga si se plang de faptul ca agricultura-i boala grea, ca nici macar de subzistenta nu mai e agricultura in Romania si desigur ca statul nu-i ajuta cu nimic pentru ca uite astia (pe care i-au trimis tot ei in Parlament) fura. Dar c-a furat si el candva tot ce a prins pe la CAP nu-si mai aduce aminte.

Acuma furturile astea de pe la CAP-uri nu erau atat de negative daca desigur nu exista si dusmania si mai ales invidia intre cei care au furat mai putin si au beut banii si cei care au furat mai mult si au investit banii. Dusmania si invidia ii tine deoparte de orice tip de asociatie si astfel nu se pot uni ca sa formeze un sindicat si sa atraga finantari de vreun fel. Desigur si lenea joaca un rol important, insa despre lene si intretinerea ei zic sa ne vorbeasca socialistii.

Cei care reusesc sa cultive cateceva, mult sau putin neavand un sistem logistic bine pus la punct se apuca si-si vand recolta primului venit. Si dinastia sunt cu miile pentru ca „noua” clasa sociala de burghezi in Romania s-a constituit datorita samsarilor de orice fel. Samsarii astia sunt de obicei acei oameni care pe vremea raposatului pupau in cur pe oricine pentru functii si favoruri si care odata cu caderea comunismului s-au adaptat noilor vremuri si au invatat sa pupe in cur pe agricultor pana isi vinde marfa la pret de nimic si pe tarabagiu pana plateste de 5-6 ori mai mult pe un kil de cartofi decat costa de fapt la sursa.

Desigur in opinia politicienilor infecti si sustinatorilor ferventi ai partidelor politice si indivizilor sinistri unica vina pentru situatia actuala din Romania o poarta UE, pentru ca a deschis granitele ca sa ne trimita produsele lor mai bune si mai ieftine si nu cei care din indolenta sunt victimele campaniei de divide et impera inceputa de Iliescu si gloata lui de smenari in 1990.

Atunci cand vi se pare ca ceva merge rau la voi in tara aduceti-va aminte pe cine ati pus stampila atunci cand ati votat pentru primari si consilieri pentru ca de acolo incepe totul…

fruit-1275551