Sa mintim poporul cu calculatorul

Daca m-ar pune cineva sa gasesc o utilitate efectiva pentru Facebook atunci cred ca cel mai bine as defini Facebookul ca un instrument eficient de manipulare si dezinformare.

Ieri cei de la Google Trends au publicat pe twitter una din statisticile de cautare ce includea o serie de intrebari care erau in trend la ora respectiva. Pentru cei care nu stiu cum functioneaza Google Trends, ei bine topul lor e constituit din acele cautari care depasesc 10% din totalul cautarilor intr-un interval predefinit de timp. Astfel, daca in ultimele 3 ore dintr-un milion de cautari 100000 au fost pe un cuvant cheie anume acel cuvant cheie e in trend pentru ca intruneste minimul de 10% din total.

Intamplarea a facut ca imediat dupa ce a existat certitudinea rezultatului privind Brexit pe trendul de Google sa apara cateva zeci de cautari pe intrebarea “what is EU” si altele derivate, lucru ce a facut ca respectivele cautari sa apara in trend si sa fie prezentate ca atare:

brexit

Unii fara prea multa minte si fara sa aiba macar interesul sa si verifice exact despre ce volum de cautari e vorba s-au grabit sa dea retweet masiv si unii mai tampiti din fire au facut din cautarea asta o stire de interes general. In acelasi timp cativa care habar n-au cu ce se mananca internetul si cautarile au dat share la stirea respectiva si au comentat cu un ton grav pe subiect sugerand ca aia 17 milioane de englezi care au votat pentru iesirea din UE sunt de-a dreptul tampiti, retardati chiar si habar n-au ce au votat iar acum cauta pe Google ca sa afle:

Screen Shot 2016-06-25 at 06.13.24

Despre Lucian nici n-am de gand sa comentez in vreun fel pentru c-a mai dat-o el in bara astfel atunci cand ne-a povestit cum e treaba cu siteurile si browserele, insa il folosesc drept exemplu pentru ca pe onlineul romanesc el e unul dintre formatorii de opinie si unul dintre influenceri care spunand o prostie fara sa verifice manipuleaza si dezinformeaza la modul cel mai grosolan. Si pe urma ne miram cum de sunt romanii de pe internet atat de inepti si incapabili sa gandeasca logic.

Deranjat de cretinitatea asta fara margini am dat o cautare pe trends pentru cele 5 intrebari puse pe tava de Google pentru a vedea cu ochii mei despre ce cifre vorbim de fapt, iar rezultatul il aveti mai jos:

Screen Shot 2016-06-25 at 07.34.46

Astfel, spikeul despre care vorbeau cei de la Google Trends, strict limitat pe UK reprezenta de fapt 100 de cautari maxim pentru cuvintele cheie din top. Comparativ cu ultimele zile era intr-adevar o crestere spectaculoasa, dar irelevanta din toate punctele de vedere.

Pana la urma e absurd sa te trezesti spunand ca 100 de cautari reprezinta in vreun fel sau altul o populatie cu aproximativ 50 de milioane de votanti din care 72,2% si-au exprimat optiunea de vot. Nu exista deloc certitudinea ca cele 100 de cautari n-au fost cumva facute de cei care nici macar n-au votat, la fel cum din punct de vedere statistic nu exista vreo justificare in acest sens, din moment ce marja de eroare maxima admisa de statistica, adica 3% ar reprezenta in fond un minim de un milion de cautari.

Trebuie sa recunosc ca dupa aia cu Putin care a influentat votul ca sa invadeze el linistit Romania de indata ce o sa iasa UK din UE, asta cu britanicii retardati care cauta pe Google e cea mai profunda cretinitate pe care mi-a fost dat s-o citesc ieri.