europe-1470884

M-am uitat atent la felul in care s-a votat in ultimii ani la diverse scrutinuri si am explicat dupa alegerile locale de ce anume cifrele din Romania (unde nu se poate vota online sau prin corespondenta) sunt incorecte.

Insa nu strict despre cifrele din Romania vreau sa va povestesc ci despre prezenta la vot in cazul a diverselor scrutinuri la nivel european.

Cel mai recent exemplu e cel al votului pentru Brexit la care prezenta la vot a fost de 72,1% o prezenta istorica pentru Marea Britanie dupa ce la referendumul pentru independenta Scotiei prezenta la vot a fost de peste 85%.

In cazul Greciei la referendumul din 2015 prezenta la vot a fost de aproape 63%, o cifra foarte mare pentru tipul de scrutin si mai ales pentru cat de polemic a fost scrutinul respectiv.

Ori prezenta asta mare la vot, indiferent de tara si tipul de scrutin nu dovedeste decat faptul ca lumea invata sa descopere democratia si ca votantul de rand are mare incredere in votul sau.

Cozile din diaspora din 2014 sunt o alta dovada in acest sens.

Desigur singurele tari unde nu se intampla lucrul asta inca sunt cele din blocul est-european unde se impun fel de fel de impedimente politice si procedurale pentru a descuraja prezenta la vot si astfel a avea parte de niste procente usor influentabile.

europe-1470884

By Mălin