Falsa problema a pirateriei

Nu am putut sa nu ma amuz in ultimele zile pe seama demersului celor de la Pro TV pe langa CNA care la randul lor au facut demersuri pe langa militia politia romana pentru inchiderea anumitor siteuri, dar si de naivitatea posesorilor de siteuri si a sustinatorilor acestor siteuri care s-au intrecut in campanii anti-voyo, campanii ce s-au rezumat la likeuri pe facebook si petitii online ca doar asa se poate rezolva ceva concret nu?

Dar sa lamurim ce s-a intamplat de fapt acolo si de ce s-a ajuns aici. Trustul Media Pro, din care face parte si Pro TV a produs diverse seriale care sunt difuzate prin reteaua proprie gen Las Fierbinti, State de Romania etc. Asupra acestor seriale trustul Media Pro detine toate drepturile de autor cuvenite si automat poate depune plangeri penale impotriva celor care distribuie aceste seriale. In cazul de fata vorbim mai ales de vplay.ro si serialepenet.ro care distribuiau aceste seriale fara acordul Pro TV si fara a plati vreo licenta in acest sens.

Din moment ce domeniile in cauza sunt .ro si teoretic sunt inregistrate la roTLD cu un CNP valid in cazul persoanelor fizice sau un CUI valid in cazul persoanelor juridice, ele intra sub incidenta legilor din Romania si conform prevederilor in vigoare, atat timp cat detinatorul de continut face o plangere legala si dovedeste furtul de continut roTLD este obligat sa dezvaluie datele de contact ale detinatorului domeniului in cauza, date pe care roTLD le-a pus la privat de ceva vreme fara vreo taxa suplimentara sau explicatie.

Sincer faptul ca au pus informatiile despre detinatorul domeniului la privat au avantajat pe multi, insa acest lucru sporeste perceptia multora ca avand datele private nu pot fi trasi la raspundere.

Sunt convins ca cei de la trustul Media Pro au facut demersuri pe langa roTLD, au obtinut datele de contact, au incercat probabil sa contacteze detinatorii acestor site-uri si cel mai probabil s-au lovit de un zid. In mod normal procedura in astfel de situatii continua cu provideru de hosting care pentru serialepenet.ro este Hostway Romania, iar serverul pe care este tinut siteul se afla la Bucuresti si astfel Hostway ca provider in functie de termenii de utilizare pe care-I ofera are obligatia fie sa ofere datele de contact ale detinatorului acelui site fie sa suspende site-ul. In general se rezuma la conditiile impuse de Hostway utilizatorilor, fiindca teoretic nici un provider de hosting sau registrar de domenii nu are dreptul sa suspende un cont in urma unei simple reclamatii fara o hotarare judecatoreasca in acest sens.

Totusi, vorbim de domenii .ro si de hosting in Romania in anumite cazuri, fapt care presupune ca proprietarii de siteuri se afla sub jurisdictia autoritatilor din Romania. N-am sa vorbesc prea mult de competenta autoritatilor din Romania si de experienta lor in astfel de cazuri fiindca sunt putini cei care cunosc procedurile, prevederile internationale, dar si metodele si care au experienta in cazuri similare.

Pe parcursul articolului am sa fac studiu de caz doar asupra vplay.ro si serialepenet.ro fiindca ceilalti sunt mult prea mici pentru a fi luati in considerare si mult prea neimportanti atat pentru reclamanti cat si pentru autoritati.

Exista destul de multe articole scrise de diversi bloggeri privind vplay.ro si rafuiala lor cu RDS&RCS, dar si cu Pro TV. Ei bine vplay.ro a incercat oarecum sa cloneze initial trilulilu.ro si 220.ro pentru ca mai apoi sa duca platforma de video sharing la un alt nivel. Astfel vplay.ro a ajuns sa ofere cele mai noi episoade din diverse seriale, dar si filme ale caror premiera abia a avut loc fara a plati vreo licenta in acest sens, ba mai mult cerand un abonament de la utilizatorii lor pentru vizionarea acestor seriale si filme.

Astfel, cei de la vplay.ro si au incalcat mai multe legi oferind spre difuzare filme si seriale produse in Romania, cu posesori de drepturi de autor romani si care intra sub intreaga incidenta a legii romane. Asta este de fapt problema aici si nu episoadele din Dexter, Numb3rs sau mai stiu eu ce alte filme produse in afara tarii. Pe langa faptul ca le-au pus la dispozitie oricarui utilizator, cei de la vplay.ro au mai cerut si o taxa in schimbul acestor difuzari, taxa ce automat atrage dupa sine alte capete de acuzare.

Trecand peste acest aspect vreau sa va amintesc faptul ca Youtube este o platforma asemanatoare prin intermediul careia se pun la dispozitie servicii de streaming si hosting video si care la randul ei a fost implicata in diverse procese si scandaluri privind pirateria care de cele mai multe ori s-au terminat prin inchiderea unor conturi, aplicarea unor filtre de continut si oferirea de loguri privind felul in care au ajuns diverse filme pe server catre autoritati.

Cei de la trilulilu.ro, 220.ro si multe alte siteuri au mers pe acelasi principiu si anume user generated content fapt ce teoretic il absolva de orice vina pe detinatorul domeniului sau siteului. Mergand pe aceeasi idee, multi dintre voi care cunosc cazul Megaupload va veti intreba “atunci de ce a fost arestat Kim Dotcom si inchis Megaupload fiindca totul era user generated content”. Intr-adevar era user generated content, iar Kim Dotcom nu era vinovat si nici n-a fost acuzat pentru uploadurile care s-au facut pe serverele Megaupload. Intreaga echipa Megaupload a fost acuzata de spalare de bani, fiindca au invartit sume uriase nedeclarate si de ignorarea unor hotarari judecatoresti privind eliminarea unor fisiere de pe serverele lor.

Tocmai de aceea, chiar daca e aggregated sau user generated content, lipsa de cooperare in fata unor dovezi clare inseamna favorizarea infractorului, iar lipsa de cooperare la care se adauga si perceperea de taxe pentru vizualizarea continutului pus la dispozitie de un oarecare utilizator, taxe nedeclarate si neimpozitate sunt spalare de bani, niste infractiuni relativ grave prevazute destul de bine in legislatia romana.

Concluzile in cazul vplay.ro le trageti si voi ca e relativ usor de inteles de ce s-au facut aceste demersuri impotriva lor. Cat despre implicatiile CNA, ei bine tot ce pot sa fac e sa presupun ca cei de la Media Pro nu au reusit sa contacteze detinatorii site-urilor in cauza si astfel au recurs la un plan de rezerva ce include implicarea CNA si a politiei.

In opinia mea, stirea apocaliptica privind implicarea  CNA si a politiei. nu a vrut decat sa aiba rol de sperietoare, fapt care s-a si intamplat fiindca majoritatea siteurilor implicate au trecut in mod de intretinere, sunt offline sau au domeniile parcate.

Acest fapt nu dovedeste decat ca majoritatea celor ce se afla in spatele unor astfel de siteuri, si ma refer la cele mici, sunt amatori, habar nu au de proceduri si legislatie, habar nu au de raspunderea registrarului, a hosterului, dar si de setea de castiguri “enorme” care de fapt sunt relativ mici fiindca monetizarea in cazul siteurilor mici s-a rezumat la folosirea de diverse retele CPC si CPM cu CTR relativ mic si valori CPC si CPM de rahat.

Bineinteles ca in Romania inca se merge pe ideea ca daca vecinul poate, atunci pot si eu si tocmai de aceea au aparut ca ciupercile dupa ploaie zeci de siteuri oferind acelasi lucru, la aceeasi utilizatori fiindca nu-I asa poate cine stie www.filme-nustiu-cum.info va ajunge candva la fel ca si vplay.ro cu un Wordpress pus in graba, o tema luata de pe scriptmafia.org, 3 plugine gratis si niste streamuri de filme copiate de la altii.

La cat de experimentate sunt autoritatiile romane in astfel de cazuri cel mai probabil toata povestea asta se va termina cu relocarea unor siteuri pe alti provideri de hosting, cu schimbarea unor nume de domenii in cazul celor care chiar stiau de la bun inceput ce fac cand deschid un astfel de site si cu limitarea concurentei pe aceasta nisa datorita siteurilor deja inchise.

Bineinteles ca multi vor face greseala de a reloca in Europa sau de trece pe domenii europene, si aici fac referire la UE fiindca din moment ce suntem membrii ai UE, legislatia europeana in domeniu se aplica si in anumite cazuri e mult mai aspra.

Ramane de vazut totusi daca cei de la vplay.ro vor da dovada de maturitate si responsabilitate si vor retrage serialele romanesti sau vor reloca serverele undeva prin Iran de exemplu sau Arabia Saudita trecand pe un domeniu din aceasta tara pentru ca pistolarii posesori de pistoale Carpati sa nu le poata da pulane pe spate ca altceva nu prea stiu ce sa le faca, dar si daca posesorii de drepturi intelectuale din Romania se vor constitui intr-o organizatie independenta condusa de niste juristi capabili care sa cunoasca atat legislatia internationala cat si europeana in domeniu si care sa poata face niste demersuri clare si legale in acest sens nu sa arunce fumigene si amenintari prin intermediul militiei si a CNA.

Cat despre hipsterii care fac mai nou campanii anti-voyo, aproape aceeiasi care au “venit aici sa stea ACTA” nu pot decat sa spun ca sunt demni de pulanele militienilor ca poate asa le mai intra mintile in cap. Serialele pentru care se face atata tevatura sunt disponibile la TV pe cablu sau televiziune prin satelit, bineinteles ca acolo platesti diverse sume si le vezi in functie de grila de programe nu la ce ora ai vrea tu.

Pro TV prin voyo.ro ofera serialele la dispozitia utilizatorilor lor indiferent de ora si mai ofera si ceva filme “din 1900 toamna” dupa cum spun unii, insa sunt filme asupra carora au achizitionat drepturi. Difuzarea ultimului Resident Evil la TV sau prin voyo.ro nu e profitabil pentru nimeni in Romania si automat nici o televiziune nu o sa investeasca in el.

voyo.ro ca si vplay.ro de altfel sunt facultative nu obligatorii pentru utilizatorii de internet din Romania, si astfel cine vrea sa dea bani pentru serviciile voyo.ro o sa dea in continuare in ciuda campaniilor semi analfabete si amuzante facute de unii hipsteri care militeaza pentru libertate pe internet si simt ca le sunt luate drepturile.

Conceptul de libertate este utopic in viata reala fiindca libertatea nu poate coexista cu legi si pedepse pentru incalcarea acelor legi.  Libertatea pe internet, o lume virtuala care se bazeaza pe cea reala ca sa supravietuiasca e la fel de utopica precum libertatea in sine fiindca libertatea pe internet e garantata doar de anonimitatea oferita de o adresa IP in loc de un CNP sau serie de buletin si de anonimitatea oferita de diverse servicii utilizate. Asta nu presupune faptul ca orice incalcare a legii pe posibila si nu poate fi pedepsita.

E drept ca pentru unii astfel de practici reprezinta un mod de viata, o sursa de venit insa cei care fac astfel de siteuri de obicei le fac cu cap, le tin pe server offshore unde legea din tara lor de origine nu ii poate incrimina, unde nu pot fi extradati asa usor si de fiecare data cand primesc o reclamatie sterg continutul in cauza nu ignora reclamatiile crezand ca dupa un whois privat nimeni nu ii poate atinge.