A existat vreodata respect si demnitate in Romania? partea 1

Inca de cand ma stiu, in Romania am fost nevoit sa stau la vreo coada, fie ca am avut probleme de sanatate, fie ca am avut nevoie de niste documente de pe la vrep institutie, ba mai mult am stat la coada chiar si atunci cand trebuia sa dau bani pentru ceva, desi interesul nu era al meu.

Aproape de fiecare data cand am stat la coada in Romania, s-a gasit cineva care sa se bage cu tupeu in fata, sau care a intrat pe usa din dos si a iesit pe cea din fata. Cel mai trist e ca astfel de lucruri se intampla mai ales in spitale si ca cei mai afectati de astfel de practici sunt in general copii si pensionarii care n-au bani de o ciocolata sau un pachet de cafea ca sa dea spaga sa fie bagati in seama.

Tot de atatea ori de cate am stat la coada, am fost servit de vreun angajat/functionar cu o fata acra, fara chef de lucru si care de fiecare data m-a tratat cu superioritate, desi scopul lui in spatele ghiseului e altul.

Ceea ce ma intriga de fapt e ca eu cunosc aceasta practica din totdeauna, fapt ce ma face sa cred ca lipsa asta de respect si demnitate este specific romaneasca. Cel mai trist e ca acei functionari, care trateaza lumea intr-un astfel de mod au si ei la randul lor probleme in familie, in viata, in afaceri ca noi toti si ei ar trebui sa fie primii care sa faca ceva in astfel de situatii.

In mod absolut ironic, intr-o tara cu adevarat europeana, macinata de criza si de o rata a somajului enorma, astfel de lucruri nu se intampla. Absolut toate institutiile lucreaza cu numere de ordine, cu functionari respectosi si mereu cu zambetul pe buze.

Absolut toate serviciile medicale, indiferent de apartenenta etnica sau sociala sunt asigurate cu un maxim de seriozitate si decenta, fara ca vreo asistenta sau doctor sa-ti arate buzunarul de la halat si fara sa te trateze cu dispret.

Mai interesant e faptul ca pana si la piata sta lumea frumos la coada dupa numar de ordine si ca indiferent de varsta, culoare a pielii sau convingeri religioase, lumea care sta la coada se respecta si da dovada de demnitate.

Si daca nu ar fi fost de ajuns, nu odata mi s-a intamplat sa stau la supermarket cu o paine sau un suc sau mai stiu eu ce alt produs in mana in timp de in fata mea erau 2 sau 3 oameni, mai tineri sau mai in varsta, cu carul plin de produse si care m-au rugat sa trec in fata de fiecare data chiar daca nu am cerut asta.