Ministrul ala avea mare dreptate

Nu l-ati uitat inca pe ministrul ala care a spus ca invatamantul in Romania este in fond o reminiscenta a comunismului asa-i?

Ei bine eu i-am dat dreptate atunci, dar n-am avut timp sa termin draftul pe tema asta si ii dau drepate si acum cand citesc pe Digi24 randurile de mai jos:

Mai puţin de jumătate dintre profesorii care au susţinut examenul de titularizare au luat peste 7, media minimă necesară pentru ocuparea unui post pe perioadă nedeterminată. 44,43% „promovaţi” reprezintă, totuşi, un rezultat mai bun decât cel de anul trecut, atunci când doar 37% dintre candidaţi au obţinut 7. Aproape 21% dintre aspiranţii la un post de profesor titular au luat note mai mici de 5.

Atunci cand discutam despre promovabilitate in preajma examenelor n-ar trebui sa ne preocupe aproape deloc gradul de promovabilitate si calitatea notelor in ceea ce-i priveste pe elevi ci ar trebui sa ne preocupe gradul de promovabilitate si calitatea profesorilor pentru ca in fond ei sunt cei care-i formeaza pe elevi prost si nu invers.

De ani buni se prezinta astfel de statistici de-a dreptul ingrijoratoare, iar despre realitatea asta crunta nu discuta mai nimeni pentru ca toti sunt preocupati sa se amuze pe seama perlelor de la bac in timp ce si in acest an s-a dovedit ca aproximativ un sfert dintre cei care vor sa se faca profesori sunt prosti de dau in gropi, in timp ce mai bine de 50% sunt nedemni pentru a exercita profesia asta.

Ori cand doar un sfert dintre profesorii noi sunt legitimati din punct de vedere moral sa-si exercite profesia asta gradul de promovabilitate la bac e chiar foarte mare.

Si da, scoala romaneasca asa cum e ea acum e o reminiscenta a comunismului pentru ca ea continua sa produca cantitate si nu calitate la fel ca si inainte de ’89, iar modelul asta face din anumite scoli doar gauri in buget unde se scurg sume impresionante fara sa se recupereze macar investitia pe termen lung. De fapt scolile unde nu promoveaza nimeni exista doar ca sa plateasca un salar profesorilor de nota 5 si sa justifice intr-un fel trecerea prin scoala a unor derbedei si nimic mai mult.

Solutia la toata treaba asta o sa fie privatizarea partiala a scolilor, la fel cum de altfel se intampla in vest pentru ca acum cat timp directorii de scoli fura de la stat, adica de la noi toti, n-o sa se schimbe nimic. Cand scoala va avea un finantator privat si directorul sau oricine altcineva o sa incerce sa fure pana si o creta situatia o sa se schimbe fara discutie, la fel ca si calitatea profesorilor de altfel.

1673772