O idee despre Transylvania Beyond

anaf

Sunt sigur ca toti ati auzit despre Transylvania Beyond, mai ales ca a inceput sa aiba si expunere media internationala si mai ales pentru ca pe majoritatea celor pe care-i urmaresc pe Facebook i-am vazut dand share entuziasmati.

E frumos ce spun oamenii aia acolo si suna promitator pentru orice antreprenor cu aspiratii la o reorientare in cazul definitivarii Brexit. Desigur as putea sa va scriu la nesfarsit despre lipsa infrastructurii si multe alte aspecte negative ce nu sunt convingatoare si nici nu sunt prezentate in vreun fel sau altul pe site.

Mai acid as putea spune ca din moment ce nu se spune toata povestea cei doi care se ocupa de siteul in cauza incearca sa manipuleze prin omisiune si exista riscul ca incercarea asta sa se intoarca pe termen lung impotriva Romaniei.

De ce spun lucrul asta? Ei bine haideti sa va spun un punct de vedere prin prisma omului care a avut de-a face cu sistemul fiscal si birocratic atat din Romania cat si din UK.

Intai trebuie luat in calcul ca structura de impozitare a profitului si veniturilor in UK e foarte bine definita si destul de corecta vis-a-vis de raportul dintre venituri si cheltuieli si dincolo de asta e implementata de foarte multi ani fara sa sufere schimbari de ultim moment si mai ales schimbari majore precum tentativele de japca denumite „impozit forfetar” din Romania. Ori o piata in care sistemul de impozitare se schimba peste noapte in functie de toanele unui prim-ministru e orice cum vreti voi numai atractiva nu.

Apoi mai e povestea aia cu „declaratiile online se depun la etajul 1”. In UK 99% din interactiunea firma – stat la nivel birocratic si fiscal se realizeaza online. O firma se infiinteaza in maxim 1 ora si orice actualizare sau inregistrare se poate face instant utilizand sistemele online ale Companies House pe cand in Romania e cu asteptat la cozi, aplecat in mod umilitor la ghiseu pentru a incerca un dialog cu acrituri isterice care sa te puna pe drumuri pentru ca n-ai dosar cu sina si sa-ti dovedeasca prin toti porii miserupismul cu care au fost educate.

Ori dincolo de oameni harnici care sunt dispusi sa munceasca pe bani putini si vorbesc bine engleza e musai sa le oferi si un climat economico-fiscal cel putin egal cu cel din UK pentru ca altfel cand va trebui sa le dai detalii privind aspectele de interes general pentru orice startup si antreprenor nimic n-o sa-i opreasca sa se reorienteze spre tari gen Estonia si sa considere ca aplecand urechea la ce ai avut de zis doar si-au pierdut timpul cu tine.

Ideea nu e deloc rea, doar ca spune povestea pe jumatate si sunt tare curios la final cati or sa cada in plasa.

anaf

sursa foto: radioconstanta.ro