O cifra aparent irelevanta

Citeam saptamana trecuta un articol pe Digi24 in care se specifica printre altele ca evaziunea la plata TVA in Romania este de 17 miliarde de euro pe an.

Pentru multi, la prima vedere asta-i o cifra irelevanta si nu reprezinta mare lucru, insa corelata cu alte cifre suma este foarte mare.

In 2013 spre exemplu Romania a avut un PIB de aproximativ 169,59 miliarde de euro ceea ce inseamna ca evaziunea fiscala anuala reprezinta in linii mari 10% din PIB.

Ori procentul asta de 10% e imens pentru o tara in plina dezvoltare si pentru o tara care are pretentii de dezvoltare durabila. Ministere precum sanatatea si educatia nu primesc in ziua de azi impreuna 10% din PIB, desi daca evaziunea s-ar combate eficient acest lucru ar deveni posibil.

Ba mai mult sa nu uitam ca in 2009, anul in care guvernul Boc a pus economia Romaniei pe butuci, imprumutul extern contractat a fost de 20 de miliarde de euro (cam 11,6% din PIB la acea vreme) in contextul in care economia Romaniei cazuse cu doar 4,4% (diferenta s-a folosit pentru investitii in turism). Un astfel de imprumut putea sa fie evitat daca in anii anteriori crizei avea loc o combatere eficienta a evaziunii fiscale.

Ce-i de facut in privinta asta? Pai in primul rand noi ca ‘muritori’ trebuie sa dam dovada de responsabilitate si pe langa faptul ca trebuie sa lasam ANAF-ul si DNA-ul sa-si faca datoria, mai trebuie sa si responsabilizam vanzatorii si patronii cu care interactionam zi de zi, cerand bon fiscal pentru fiecare achizitie, indiferent cat de mica si lipsita de importanta e.