Bernie Sanders, sau mai bine zis…

bernie-sanders

Cum dovestesti lumii ca esti un comunist convist si sustinatorii tai sunt norocosi ca au gasit unul ca tine sa gandeasca pentru ei din moment ce ei sunt retardati.

In urma cu vreo luna cineva din grupul de prieteni de pe Facebook a dat share unui mesaj dinasta scris negru pe alb asemeni citatelor din Octavian Paler sau Poptamas in care autorul se intreba cum poate Europa sa aiba educatie si sanatate gratis, iar America nu.

Cum sustinatorii lui Sanders sunt in marea lor majoritate tineri slab educati, crescuti la oras si fara prea multa vointa de a munci intrebarea asta nu m-a surprins deloc, dar m-a surprins ce-i drept nivelul de prostie ce deborda din miile de comentarii ce aprobau tampenia asta.

Desigur, tinerii aia frumosi si liberi de peste ocean care nu inteleg catusi de putin cum functioneaza socialismul sau social democratia propovaduita de Sanders habar n-au ca in Europa, sanatatea si educatia presupun o serie de costuri indirecte si ca pentru a sustine sistemele mamut de educatie si sanatate, politicienii baga adanc mana in buzunarul contribuabilului.

Sunt tare curios cati dintre sustinatorii lui Sanders s-ar duce sa cunoasca social-democratia mai bine in Romania si sa dea salarul de minim $2000 de euro pe luna pe unul de $500 din care sa i se retina cam $200 pentru a i se asigura „educatia” si „sanatatea” gratuite in timp ce politicienii palmeaza aproape toti banii de investitii lasand sistemele de educatie si sanatate pe mana unor samsari cum a fost Vonica si cum sunt atatia directori de spitale si de scoli din Romania. Si daca pana la urma considerati ca doar in Romania este asa ei bine va inselati amarnic, pentru ca in ciuda faptului ca in alte tari se fura mai putin si doctorii nu iau spaga, sistemele de sanatate publice sunt ineficiente si supra-solicitate. In Spania de exemplu exista oameni care stau si 6 luni pe listele de asteptare pentru o banala radiografie sau pentru o operatie.

Si sa nu credeti ca lucrul asta se datoreaza faptului ca n-ar exista medici sau spitale suficiente ci faptului ca nu exista o finantare suficienta pentru ca sistemul de asigurari sociale european care-i oarecum identic cu cel propus de Sanders e imperfect si deloc profitabil. De cel putin 20 de ani tarile europene unde sistemul de asigurari sociale este gandit si implementat prost se confrunta cu deficit bugetar din ce in ce mai mare si sunt incapabile sa compenseze in vreun fel costurile impuse de sanatatea si educatia gratuita.

Desigur, exista in vest o oarecare perioada de tranzitie din moment ce frustrati de lipsurile si deficientele sistemului public, tot mai multi aleg sa plateasca asigurari de sanatate unor firme private si sa-si duca odraslele in scoli private, unde banii se investesc si se reinvestesc pentru a face sistemul profitabil si unde nu tanjesc cohoarde de politicieni dupa teancurile de bani. In Romania din pacate sistemele private ar face concurenta hotiilor si spagilor si astfel ele nu prea sunt binevenite.

bernie-sanders

foto via Facebook

In acelasi stil de comunist batran, Bernie Sanders a mai scuipat o gogoasa ieri, incercand probabil sa speculeze faptul ca atat prezentul cat si viitorul sunt marcate de internet si de dezvoltarea acestuia. Astfel, a comparat SUA cu Romania in ceea ce priveste exemplele de eficienta ale „socialismului democrat” si a mentionat ca e inacceptabil ca Bucurestiul sa aiba internet mai rapid decat majoritatea zonelor din SUA.

Ce omite sa le spuna Sanders tinerilor care-l sustin, fie din ipocrizie fie din ticalosie e ca-n orasul in care internetul e mai rapid decat oriunde altundeva in SUA:

  • baiatul cu pizza ajunge intotdeauna inaintea ambulantei;
  • muncitorii care-au facut posibila si care intretin infrastructura de fibra optica, de la tarnacopist la inginerul de retea, sunt platiti cu $200 (in medie) adica de 10 ori mai putin decat trebuiau sa fie platiti daca lucrau in SUA;
  • tinerii studenti IT-isti si-au carat in fiecare duminica seara mancarea de acasa si au fost nevoiti sa doarma si cate 8 intr-o camera de doua persoane pentru ca invatamantul gratuit nu le-a permis si o masa calda la miezul zilei sau un pat in care sa doarma;
  • tinerele studente IT-iste s-au vazut de cele mai multe ori nevoite sa se prostitueze pentru a primi o nota buna la un examen sustinut in fata unui profesor santajist si spagar, ajungand astfel niste femei ce-si formeaza propria existenta in functie de interese pentru ca altfel nu prea exista notiunea de viata usoara pentru ele;
  • majoritatea tinerilor capabili si talentati folosesc infrastructura de care dispun ca sa le goleasca conturile si cardurile americanilor naivi doar pentru ca societatea nu le ofera intelegere, integrare, iar statul socialist si democrat e la ani lumina de la garantizarea dreptului la viata decenta.

Tare-as vrea ca toti cei care sunt sustinatori ai lui Bernie Sanders sa faca o incursiune de scurta durata in tari precum Romania pentru a observa cat de bine le-ar putea proteja social-democratia europeana amendamentele prevazute de constitutia SUA.