O lege interesanta

Conform unui articol de pe Hotnews, care la randul lor l-au preluat de pe bbc.com, in Iran s-a dat o lege prin care cei care comit infractiuni minore pot scapa de o pedeapsa cu inchisoare sau penala atat timp cat achizitioneaza un numar de carti, le citesc si scriu un rezumat pe baza lor.

E drept ca legea in Iran prevede realizarea rezumatului in cauza prin prisma religiei islamice, insa daca tinem cont de faptul ca in orient si mai ales in Iran totul se invarte in jurul religiei si a ayatolahului e lesne de inteles.

Totusi ma gandesc la faptul ca o lege de acest gen poate sa fie utila si in tarile democratice, atat timp cat se face abstractie de religie, se introduce o programa stricta de carti acceptate (alese de o comisie alcatuita din psihologi si sociologi) si atat timp cat recidiva in cazul respectiv se pedepseste drastic.

In felul asta probabil ca o mare parte dintre cei care comit infractiuni minore, si mai ales infractorii juvenili ar scapa de puscarie, de umilinta si ar invata ca prima greseala minora poate sa fie oarecum iertata, iar pedeapsa poate sa fie executata cu demnitate.