Cine (mai) munceste in Romania?

workers people in factory

S-au scris nenumarate articole pe tema obligativitatii de a plati taxele sociale de catre persoanele fara venituri incepand cu ianuarie 2016 si chiar si eu am scris la un moment dat un articol pe subiect, insa aproape nimeni n-a sesizat faptul ca situatia asta expune public o problema reala cu care se confrunta societatea si economia romaneasca.

Conform unor estimari destul de realiste, si pe baza ultimului recensamant populatia Romaniei este de 21 milioane de locuitori. Din 21 de milioane, o alta statistica la fel de realista spune ca 3 milioane sunt in afara tarii ceea ce inseamna ca in tara au ramas aproximativ 18 milioane.

Din cei 18 milioane ramasi conform datelor guvernamentale aproximativ (si o spun cu indulgenta) 5 milioane sunt angajati la stat sau la privat. Ponderea majoritara fiind la privat unde lucreaza aproximativ 75% din angajati. Restul de 25% din sectorul public nu prea conteaza atunci cand vine vorba de cotizarea la bugetul de stat, pentru ca in fond salariile lor sunt platite tot de la bugetul de stat, iar contributia lor e mai degraba fictiva decat efectiva. Asa ca atunci cand vorbim de angajati ne putem referi doar la aproximativ 4 milioane drept contribuabili la bugetul de stat.

Pe cele 3 milioane de romani din diaspora ii putem exclude din discutia asta, pentru ca pana la urma se presupune ca acestia traiesc si platesc taxele corespondente in tara de adoptie.

Ei bine, daca scadem din 18 milioane pe cei 5 milioane de angajati (inregistrati legal) ne raman 13 milioane de locuitori care teoretic n-au nici un venit impozabil si astfel traiesc fie la mila statului (pensionari, elevi, asistati sociali) fie la mila rudelor plecate prin afara, fie lucreaza la negru.

Desigur, din calculul asta ii putem exclude pe pensionari (vreo 3 milioane daca-i consideram si pe cei pensionati de boala – bolnavi adevarati sau prefacuti), elevii si studentii (aproximativ 4 milioane) si asistatii sociali (cam 2-3 milioane – inclusiv somerii si parnaiasii).

engineering people manofacturing industry with big modern computer mashines
foto via GraphicStock

Scazandu-i din socoteala, rezulta ca in Romania mai exista alte 4 milioane de locuitori care nu figureaza ca fiind angajati, nu sunt plecati din tara, dar desi beneficiaza de infrastructura si servicii sociale si medicale in Romania, ei nu contribuie practic cu nimic.

Din cei 4 milioane putem sa scadem aproximativ 500000 mergand pe premisa ca sunt toti mostenitori de matuse Tamara care s-au blindat si traiesc linistiti pe o mosie doar din dobanda pe care le-o aduce conturile din banca. Alti 500000 pot sa-i reprezinte pe infractorii inca neprinsi care traiesc din tepe, tunuri si furtisaguri. Si tot raman vreo 3 milioane care exista doar in statistici si care nu reprezinta nici un factor pentru societatea si economia tarii.

Dar totusi fizic ei exista, si merg la doctor pentru ca au dreptul, si circula pe sosele si pe autostrazi, si-si trimit odraslele la scoala publica si au drepturi egale ca noi toti, desi practic ei nu reprezinta nimic. Ba mai mult, cand vine ziua de pus stampila ei merg si o pun pentru ca lor le convine sa fie invizibili si inexistenti pentru societate si sa profite din plin de pe spatele ei. Unde mai punem faptul ca neavand venituri declarate in vreun fel sunt scutiti de impozite si taxe locale?

Ori oamenii astia reprezinta o problema nu doar pentru cei care muncesc legal, ci pentru viitorul tarii, iar lipsa lor din veriga ce alcatuieste PIB-ul tarii nu face decat ca simpla lor existenta sa cauzeze un efect de sac fara fund in economia romaneasca.

Desi, la prima vedere legea asta asa de cretina si imposibila cum pare a avut ca tinta principala diaspora, daca tinem cont de faptul ca 2/3 din romanii plecati pe afara lucreaza legal si pot sa dovedeasca faptul ca au asigurari in tara de adoptie, cei aproximativ 4 milioane de inexistenti din tara reprezinta cea mai mare problema pentru economia tarii si in eventualitatea in care legea in sine o sa reziste si o sa fie acceptata din punct de vedere constitutional si european atunci sunt tare curios cum o sa scoata statul camasa si cum o sa-i dovedeasca pana la urma pe cei 4 milioane.

Pana la urma dupa mediatizarea negativa, dupa balbaiala de la guvern si dupa lipsa de reactie imediata asociata cu habarnismul privind implementarea ei nu-mi dau decat impresia c-o sa sfarseasca si legea asta ca aia privind impozitarea bacsisului, desi la origine ambele relateaza o realitate crunta a societatii romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *