Gata? V-ati linistit cu Netflix?

QxYDw5D

Inca nu? Bine, atunci trageti aer adanc in piept si cititi ce va scriu mai jos ca poate intelegeti mai bine:

  • Contrar felului in care a fost relatat si prezentat Netflix pe o droaie de bloguri si ziare de parca e mai ceva decat a doua venire a lui Iisus pe pamant, acesta n-a intrat pe piata din Romania ci doar s-a facut disponibil pietei din Romania. Pana la urma a intra pe o piata anume presupune traducerea siteului in limba tarii respective si dublarea tuturor filmelor in limba tarii respective. Lucru ce nu s-a intamplat, nici in cazul Romaniei si nici in Burkina Faso sau Trinidad-Tobago pe unde a mai „intrat” Netflix ieri.
  • Nici nu s-a anuntat bine faptul ca s-au ridicat restrictile geografice pentru 130 de tari ca o serie de „onlineri” s-au grabit sa-si faca conturi pe Netflix si sa-si dea cu parerea, pentru ca daca tot e moka prima luna de ce nu? Sunt sigur insa ca pana pe 6 februarie nici jumatate n-or sa mai aiba abonamentul activ si n-or sa mai sufle o vorba despre Netflix.
  • Cine a vrut sa aiba Netflix inainte l-a putut avea fara probleme. Era nevoie doar de un VPN care costa maxim 2 euro pe luna si de ceva vointa ca sa-si configureze dispozitivul sa mearga prin VPN-ul respectiv. Netflix avea doar o restrictie geografica bazata pe subnetul IP-ului de pe care te conectai si nu-i interesau ca iti faceai cont pe Netflix SUA utilizand card sau Paypal si adresa de Romania sau Congo. De fapt, nicaieri in termenii si conditile de utilizare nu aparea clar definita o restrictie bazata pe locatia fizica a utilizatorului.
  • In Romania existau deja o serie de servicii similare, recte Voyo si SeeNow si ambele sunt ignorate de utilizatorul mediu de internet pentru ca torrenti si din seria filmelor. Si tocmai de aceea „intrarea” asta pe piata din Romania s-a produs destul de superficial. Spre deosebire de majoritatea firmelor din Romania, cei de la Netflix, precum si alte firme similare care inca n-au patruns in vreun fel direct pe piata din Romania, au facut un studiu de piata si au calculat impactul pe care l-ar avea versus investitia pe care ar trebui s-o faca, iar daca balanta e negativa atunci n-au nici un motiv sa investeasca. In Romania din pacate inca se merge pe principiul „intai taie si pe urma masoara” si asta dauneaza mult mediului de afaceri. Tocmai de aceea „intrarea” asta in acest moment nu presupune absolut nici un cost pentru Netflix, in afara de doua-trei ore de munca pentru inginerii de retea si programatori care au ridicat o restrictie geografica si au transformat-o intr-una pe continut.
  • O parte din continutul produs de Netflix, nu e disponibil pe Netflix in Romania, pentru ca le-ar face concurenta neloiala unor televiziuni de pe la noi. Alta parte de continut nu e disponibila datorita disputarii unor drepturi de autor si astfel e prea „sarac” pentru asteptarile multora.
  • 9 din 10 romani, proprietari de plasme si oarecum initiati in ale tehnologiei n-au bani sa dea pe Netflix, pentru ca trebuie sa plateasca inca ratele la plasmele pe care vad Antena3 si alte balarii. Si chiar daca ar avea banii aia nu i-ar da pe un abonament la Netflix pentru ca n-or sa gaseasca vreodata filme 0day pe Netflix, asemeni cum gasesc pe Filelist. Ce conteaza ca sunt niste telesyncuri de toata jena sau screenere cu avertismente pe ele si ca sunt subtitrate semi-analfabet? Atat timp cat se vad pe plasma pentru care era in stare sa-si vanda un rinichi e OK.
  • In Romania nu exista aproape nicaieri bine definit si explicat conceptul de VoD (Video on Demand) si n-ai cum sa-i explici ciobanului care sta cu tableta la stana ca nu trebuie sa le faca oilor programul in functie de serialul preferat, ci ca poate sa-si programeze vizualizarea serialului preferat in functie de agenda oilor. Despre reluari, vizionare continua, pauze la nevoie, calitate si sincronizare pe mai multe dispozitive nici n-are rost sa mai vorbim pentru ca sunt concepte de domeniul SF-ului pentru majoritatea.
  • Nu exista manelisme, cocalari si pitzipoance. Pe bune, NU EXISTA!!! La fel cum nu exista nici filmele cu Cichi Cean & co. si nici nu da campionate in care 22 de iubitori de siliconate plimba o minge pe un gazon, deci nu se adreseaza exclusiv majoritatii romanilor.
  • Filmele de pe Netflix sunt prea vechi si n-au cum sa tina pieptul maimutarelilor de duzina ce apar pe banda rulanta de cativa ani, iar documentarele si desenele animate sunt neinteresante din moment ce exista mizerii precum Cartoon Network si Antena Stars.
  • Nu conteaza aproape deloc faptul ca pana la urma Netflix e un serviciu destinat doar acelor care considera ca-i util sau ca-i mai calitativ decat alte platforme, daca nu-mi place mie e musai sa nu le placa nici celorlalti.

Si astfel in concluzie s-a facut mult prea multa galagie pentru nimic. Chiar si eu constat c-am scris mai mult decat mi-am propus initial, iar rezultatul a tot ceea ce s-a scris, inclusiv de mine e exprimat in GIF-ul de mai jos mai bine decat in zecile de mii de cuvinte ce-au curs din tastaturi:

QxYDw5D