Noul feed e mai rau decat cel vechi

Screen Shot 2016-07-02 at 10.24.52

Au vuit toate paginile de „specialitate” pe subiectul noilor modificari de timeline ale Facebook care teoretic ar trebui sa puna familia si prietenii pe primul loc si publisherii la coada.

Am privit cu scepticism ideea asta din doua motive:

  • Punand publisherii la coada nu faci decat sa-i motivezi sa se promoveze pe bani si schimbarea asta de algoritm pare mai de graba sa aiba rolul de a motiva publisherii care cheltuiesc deja bani cu promovarea sa cheltuiasca mai mult si pe cei care n-au cheltuit niciodata (majoritatea) sa inceapa sa cheltuiasca bani.
  • E absurd sa incerci sa impui o prezenta discriminatorie in feed celor cu pagini personale gen jurnalisti, actori, sportivi, politicieni etc. pentru ca avand o pagina si nu un profil si aia sunt publisheri si eliminandu-i intr-un fel sau altul din feed nu doar ca ii discriminezi ci le transformi pagina intr-un instrument media inutil. Evident nu vorbim de cazul in care apelezi la extorsiune si le conditionezi prioritatea in schimbul banilor ceea ce ne duce la exemplul de mai sus.

Mi se parea mult mai normal ca feedul de Facebook sa confere utilizatorului control total si astfel acesta sa poata sa excluda din prezenta pe feedul de Facebook anumite cuvinte cheie gen „arsenie boca” sau „poptamas”. La fel cum mi se parea normal sa se poata alege voluntar daca sa apara sau nu liveuri de la toate pitzipoancele si toti cocletii la care se uita „prieteni” de-ai mei.

Desigur pentru a conferi o experienta excelenta unui utilizator sunt foarte multe aspecte care s-ar putea imbunatati si unul din ele e sa-l lasi pe utilizator sa-si creeze propriul algoritm alegand dintr-o serie de optiuni. Gandind logic e cat se poate de evident ca X a dat like la pagina Y mai degraba ca sa-i urmareasca postarile si mai putin ca s-a simtit obligat intr-un fel sau altul ca sa nu se supere prietenul Z. Eu am dat like la o sumedenie de pagini la care am fost invitat din respect fata de cei care m-au invitat, insa daca am considerat ca nu ma intereseaza ceea ce se posteaza pe acolo am dat rapid unfollow si astfel mi-am selectat informatia pe care s-o primesc.

Azi am avut si eu de-a face cu noul feed si mi-am dat seama ca modificarile astea fac mai mult rau decat bine pentru ca de fiecare data cand dau refresh imi apare un conglomerat de postari de la paginile pe care le urmaresc (se pare ca e vorba de toate postarile pe ultimele 24 de ore) cu un preview de 3 postari pentru fiecare pagina si abia dupa ce trec de astea pot sa vad ceea ce posteaza ai mei prieteni:

Buna treaba baieti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *