Cooperativa „Scara de bloc” (episodul 1)

Pentru ca v-am povestit cateva din „peripetiile” pe care le-am avut cu clientii magazinului (aici si aici) m-am gandit sa va povestesc pe parcursul a cateva episoade si „peripetiile” pe care le-am avut din postura de chirias si mai ales tepele care mi s-au tras si santajul la care am fost supus.

Dar ca in orice poveste sa incepem cu inceputul. Era prin februarie 2007 cand m-am decis sa-mi deschid un magazin si ca orice antreprenor ce incepe de la zero si cu bani imprumutati prima mea grija era sa cheltui cat mai putin cu treburile administrative pentru a putea investi mai mult in echipamente si marfa.

Vorbind pe tema asta cu o serie de prieteni am aflat faptul ca o cunostinta ce avea un magazin de haine urma sa se mute din spatiul in care-si desfasura activitatea si astfel spatiul respectiv ramanea liber. Cum nu cautam un spatiu foarte mare si cum fata ce avea magazinul de haine platea la acea vreme o chirie lunara de 50 de lei, iar pozitia era destul de buna m-am decis sa discut cu locatarii pentru a prelua spatiul respectiv.

Cum pentru a obtine autorizatia necesara aveam nevoie si de semnatura fiecarui locatar in parte si nu doar de contractul semnat cu reprezentantul scarii am inceput sa bat pe la usi, sa le explic oamenilor ce vreau sa fac si sa-i chem la o sedinta de scara pentru ca nu aveau mandatat nici un reprezentant cu care sa pot semna un contract.

S-au prezentat la sedinta majoritatea si cu votul a 50%+1 si-au mandatat un vecin de pe scara ca sa-i reprezinte mai departe in toata relatia comerciala cu mine.

La aceeasi sedinta s-a stabilit si cuantumul chiriei, care spre surprinderea mea a urcat de la 50 lei cat platea chiriasul anterior la 100 de lei (cu alte cuvinte s-a dublat) si desi eu ma asteptam sa creasca nu credeam c-o sa creasca peste 80 de lei. Deoarece aveam deja echipamentele achizitionate si deoarece trecuse deja mai bine de o saptamana de cand am inceput demersurile am acceptat chiria de 100 de lei si am semnat contractul de inchiriere pe un an cu clauza de reinnoire in cazul in care ambele parti cad de acord, si cum isi mandatasera deja reprezentant dupa un an urma sa semnam prelungirea contractului.

De indata ce s-a apropiat reinnoirea contractului si pe fondul unei obligatii pe care o avea cineva fata de mine am decis sa pun gresie in incinta respectiva si sa zugravesc deoarece ieseam destul de ieftin cu investitia respectiva si deoarece ma gandeam ca investitia-i binevenita si nu-mi va aduce o marire a chiriei odata cu semnarea noului contract.

Cand a venit scadenta noului contract reprezentantul scarii a inceput sa se fofileze si sa intarzie nejustificat semnarea acestuia spunand ca trebuie sa faca sedinta si sa discute pe tema pretului chiriei. Nu au facut nici o sedinta decat dupa ce am inceput sa insist eu pe treaba asta din moment ce-mi expirase contractul si astfel nu mai puteam nici eu sa le platesc si nici ei nu mai puteau sa incaseze chiria legal. Au facut acest lucru aparent intentionat ca sa expire valabilitatea contractului si sa poata sa ma santajeze mai apoi, deoarece la sedinta s-a trezit unul dintre ei sa ma ameninte ca-mi sparge lacatul si-si baga bicicletele acolo in uscatorie pentru ca el are dreptul acolo ca oricine dintre vecinii lui si ca de fapt vor de la mine chirie mult mai mare pentru ca deja le-a oferit altcineva echivalentul a 50 de euro pe luna si sunt gata sa accepte daca eu nu ofer mai mult.

Cum facusem deja investitii acolo si cum contractul in mod normal ma proteja chiar si expirat datorita clauzelor din el puteam evident sa refuz sa dau curs santajului si sa incep demersuri legale impotriva lor, insa de cealalta parte eram constient ca pana la rezolvarea situatiei pe cale legala puteau sa-mi faca mult mai mult rau incepand cu plangeri pe la diverse institutii de control si continuand cu ingradirea accesului, sicanarea mea si a clientilor etc. si astfel ca sa evit orice „deranj” ulterior am acceptat sa le platesc o chirie de 200 de lei ce insemna cam 60 de euro la vremea respectiva cu conditia ca sa facem un nou contract, in care perioada de chirie sa fie nedeterminata, rezilierea contractului din partea lor sa se faca doar daca nu le platesc doua luni consecutiv si cuantumul chiriei sa nu se mai poata modifica decat numai dupa ce partile reziliaza de comun acord contractul si vor sa renegocieze.

Probabil ca s-au bucurat tare mult c-au reusit sa ma santajeze si nu si-au dat seama ca pe termen lung pot avea mai degraba de pierdut decat de castigat.

Mi-am continuat linistit activitatea si in prima iarna dupa ce m-au santajat s-au rugat de mine sa imi dau acordul si evident sa pun bani pentru ca scara sa fie izolata termic. Le-am spus atunci ca io sunt de acord si ca vreau sa pun si un geam de termopan daca tot ne apucam de izolat termic, dar ca n-am bani si ca astfel conditia pe care o impun e ca sa-mi deduca cheltuielile din chiria pe lunile ce vor urma pentru ca daca fac o astfel de investitie o fac pentru confortul meu imediat, insa o sa le ramana lor ca s-o exploateze multi ani de acum incolo. Au acceptat pentru ca n-aveau de ales.

Apoi cand m-am decis ca nu mai vreau sa continui cu magazinul am facut uz de clauza din contract si nu le-am mai platit ultimele doua luni, reusind astfel sa recuperez in mare cam un an din surplusul de chirie cu care m-au santajat.

Concluzii n-am sa trag, le trageti voi acum sau dupa ce intr-un episod urmator va povestesc cum m-au furat cu contorul de curent.