Cooperativa “Scara de bloc” (episodul 3)

Dupa cum v-am promis in episoadele trecute (1 si 2) azi am sa va povestesc putin despre cum m-au tepuit locatarii din scara in care-mi desfasuram activitatea la factura de electricitate.

Inainte ca eu sa inchiriez spatiu respectiv si evident probabil inainte ca spatiul respectiv sa fie dat spre inchiriere, unul dintre cei doi electricieni de pe scara a avut ‘bunavointa’ de a lega dupa contorul electric al spatiului comercial interfonul si iluminatul din casa scarii, lasand pe contorul scarii doar iluminatul din beci.

Acest lucru nu-l ‘stia’ nimeni si nu il spunea nimeni aparent, insa luna de luna venea cineva sa stranga bani pentru a plati factura electrica de pe scara si eram obligat sa cotizez si eu pentru ca nu-i asa si eu foloseam interfonul si iluminatul de pe scara.

Am platit luna de luna fara sa pun intrebari, chiar daca la vreo 3-4 luni dupa ce mi-am deschis magazinul, atunci cand cineva mi-a adus un aparat in scurt si din cauza lui mi-a sarit siguranta am constatat faptul ca odata cu electricitatea mea a picat si interfonul si iluminatul scarii ceea ce era dovada clara ca ambele treceau prin contorul meu electric si ca le plateam eu pentru toata scara in timp ce mi se solicitau alti bani de catre locatari pentru ‘acelasi’ consum.

Dupa ce am platit cu constincionzitate si responsabilitate luna de luna atat suma pe care mi-o percepeau vecinii (8-9 lei pentru curent si femeia de servici) cat si factura la electricitate, cand am decis sa inchid magazinul m-am hotarat ca e cazul sa se faca putina justitie poetica si astfel n-am mai platit ultimele doua facturi de electricitate, iar la vreo luna dupa ce am plecat cand cei de la Electrica SA au deconectat contorul i-au lasat pe dragii mei vecini fara interfon si iluminat pe scara.

Desigur, din toata povestea asta in ochii lor eu eram cel vinovat si nesimtit pe deasupra ca nu mi-am platit factura la electricitate si nu ei, cei care cel putin partial manevrasera instalatia electrica intentionat intocmai pentru a tepui chiriasii.

Nu stiu daca s-a intrebat vreodata vreun vecin de ce li s-a taiat si lor alimentarea la interfon si iluminatul de pe scara, dar stiu sigur ca erau multi catraniti nevoie mare si ca un fost turnator securist (pe care-l si banuiesc de faptul c-a manevrat instalatia respectiva) a tot bantuit pe la mine pe la poarta amenintand-o adeseori pe mama pentru povestea asta, desi el era unul dintre cei care se faceau vinovati de toata situatia asta.

Mama a achitat intr-un final facturile restante si i-a lasat sa tepuiasca mai departe alt comerciant bine intentionat fara sa faca vreodata publice culisele povestii. Le fac eu publice acum pentru ca sunt sigur ca mai exista suficiente lichele ce incearca prin orice metoda sa obtina vreun beneficiu de pe spatele unui chirias naiv si de buna credinta.

Povesti mai am, povesti adevarate si am sa mai astern cateva episoade.