UE e orice numai uniune nu

1906197

In urma cu ceva vreme Franta s-a hotarat sa-si inchida toate centralele nucleare pentru ca asa au vrut niste hispteri socialisti si eco-extremisti. E ceva mai mare discutia pe subiect asa ca n-o sa ma apuc sa explic prea mult apropo de treaba asta.

Acuma inchiderea asta de centrale nucleare ar trebui sa presupuna si inlocuirea lor cu alternative pentru a putea sustine acelasi nivel de consum. Cum energia nucleara e singura care poate sa fie deocamdata recunoscuta ca fiind cea mai ieftina si cea mai sigura, lucrul asta e practic imposibil. Milioane de fotovoltaice si eoliene n-au capacitatea de a genera tot atata energie cat pot sa genereze cateva sute de grame de combustibil nuclear.

Evident ca treaba asta cu inchisul centralelor n-a venit asa peste noapte ci e rezultatul unui plan conceput sa aiba un impact cat mai mic. Doar ca vorba romanului, planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ si astfel cand Franta a inceput sa inchida centrale vremea s-a inrautatit si a cauzat o scadere a productiei de electricitate din alte surse.

In plina iarna cu un consum extrem de mare datorita temperaturilor scazute Franta risca sa intre in criza energetica, nu insist prea mult nici pe ideea asta, dar s-a discutat si in Romania de posibilitatea asta. Atat doar ca in Romania criza avea sa fie creata de incompetenta in timp ce in Franta criza risca sa fie creata de inchiderea programata a centralelor nucleare.

Ca orice criza confirmata, sau macar zvon de criza, treaba asta a atras dupa sine o crestere vertiginoasa a pretului energiei electrice pe bursa. Nu doar in Franta ci peste tot in UE.

Pusa in fata unei situatii limita, Franta a cerut ajutor de la tarile vecine pentru a evita criza energetica si dintre toate tarile partenere singura care a raspuns a fost Spania adica fix tara care se baza in situatii de criza pe centralele nucleare ale Frantei si de altfel tara care are daca nu ma insel cel mai scump tarif al electricitatii din UE.

Germania, motorul uniunii si tara care avea capacitatea sa intervina fara sa aiba prea mult de suferit, mai ales ca produce curent mult mai ieftin decat Franta si Spania a preferat sa inchida robinetul si sa ignore problema comuna pe care incearcau s-o infrunte cei doi parteneri ai sai. Si pana la urma e normal fiindca intr-o uniune unde toti sunt egali, unul care se considera mai egal decat ceilalti are dreptul sa se pise cu bolta de la etaj peste ceilalti.

Si evident nu e ceva ce spun eu de capul meu ci e ceva ce a dezvaluit ministrul energiei al Spaniei cand a fost chemat la raport ca sa explice de ce pretul energiei electrice fluctueaza necontrolat de la o ora la alta in Spania.

Dupa o luna de incertitudini privind fluctuatia continua a pretului energiei electrice din Spania s-a lamurit faptul ca in momentul de fata tara e interconectata in proportie de 100% cu Franta si ca retelele celor doua tari functioneaza ca una singura al carei unic scop e sa faca fata unei potentiale crize energetice.

N-am gresit deloc atunci cand am spus ca Brexitul n-a fost deloc intamplator si n-am gresit nici macar atunci cand am sugerat ca maine daca s-ar organiza referendum in Spania privind iesirea din uniune rezultatul o sa fie identic cu cel din UK.

Despre hipsteri va povestesc alta data fiindca e musai sa va spun cum au dat gunoiul pe carbune pe aici.