Uite scrisoarea, unde-i autoarea?

A aparut azi pe online, shareuita si ras-shareuita o asa-zisa scrisoare deschisa adresata tovarasei Carmen Iohannis.

Acum nu stiu cum poate sa o publice o gazeta ca fiind o scrisoare deschisa cand are doar destinatar nu si expeditor, ori atunci cand ai scris o scrisoare deschisa trebuie sa ti-o si asumi daca vrei s-o faci publica.

Din introducerea adaugata de ziar si din scrisoarea in sine nu reiese decat faptul c-a fost scrisa de o romanca din Londra care lucreaza la ceva agentie de servicii sociale. Ori ‘o romanca’ poate sa fie oricine pana la urma nu?

Dar sa sarim peste faptul ca nu exista un autor care sa-i dea credibilitate scrisorii si sa lamurim o serie de aspecte din continutul textului si mesajul pe care duduia vrea sa-l transmita.

Aparent sotia presedintelui se ocupa prea mult de shopping si de vizite oficiale, si prea putin de copiii orfani legati de gard cum face Michelle Obama. Ei bine aici sunt doua chestii care dau o conotatie de absurd solicitarii pe care-o face autoarea scrisorii. In primul rand nu stiu care-i problema ei ca prima doamna a Romaniei face shopping sau vizite oficiale. Pana la urma prezenta primei doamne la intalniri oficiale cu alte prime doamne sau regine din lumea asta larga nu poate decat sa fie de bun augur si sa ajute la intarirea unor relatii intre statele participante.

In al doilea rand in Romania prima doamna nu este o institutie cum e in SUA sau in alte tari si astfel nu poti s-o compari pe Michelle Obama cu Carmen Iohannis pentru ca una reprezinta o institutie si cealalta reprezinta o nevasta de presedinte si cam atat.

Ce ar putea face Carmen Iohannis din postura de prima doamna cand ea nu reprezinta nimic din punct de vedere institutional? Sa se duca in vizita pe la orfelinate cu televiziunile dupa ea si sa-si faca reclama? Si ce o sa gaseasca la orfelinatele alea? Ca doar n-o sa faca vizite inopinate ca nu-i organ de control si nici macar SPP-ul nu isi permite sa mearga in anumite locuri fara o verificare in prealabil.

Dincolo de asta am observat faptul ca duduia ce a scris scrisoarea in cauza face referinta la sotiile de presedinte din alte state, fara sa pomeneasca nimic de sotiile fostilor presedinti ai Romaniei. Din cat am putut intelege doamna asta de scrie scrisoarea deschisa nu-i de ieri, de azi in UK, ci are o vechime si asta ma face sa intreb de ce nu i-a scris in prealabil Mariei Basescu, sau daca s-a aflat in tara inainte de era Basescu de ce nu i-a scris doamnei Nina, sau doamnei Constantinescu?

Sau mai bine zis de ce nu le-a dat pe nici una dintre ele exemplu? A aflat oare de soarta copiiilor din orfelinate doar acum dupa ce s-au facut zeci, poate sute de reportaje si articole pe tema asta in ultimii 25 de ani?

Nu cred, la fel cum nu cred nici in buna intentie a unei scrisori anonime.

Si chiar daca n-o publica anonima, si dac-o argumenta concret si cu exemple tot nu insemna mare lucru pentru ca, dupa cum spunea cineva caritatea e un act de vointa. Nu exista nicaieri in lume vreo obligatie prin lege sa faci acte de caritate. La fel cum in Romania nici nu prea exista parghii pentru astfel de acte.

Daca tot a mustrat-o pe Carmen Iohannis ca merge la shopping si in plimbari prin tari straine de ce nu i-a oferit si solutii, ca sunt tare curios sa vad si eu o persoana cu experienta in domeniul de asistenta sociala care sa propuna si solutii viabile pentru problema orfanilor.