Voi lucrati cu materialul clientului?

In timp ce ii explicam nevestei cum sta treaba cu serviciul tehnic autorizat al Apple in ceea ce priveste piesele pe care le folosesc in upgrade-urile pe care le fac mi-am adus aminte de un episod asemanator cu cel in care va povesteam despre Costel.

Astfel intr-o zi oarecare in timp ce stateam la magazin mi-a venit un client sa-i tiparesc ceva la imprimanta. Era vorba de mai multe foi de tiparit, nu mai tin minte cifra exacta, in orice caz erau putin peste 20 de foi alb-negru.

Tariful pe care-l practicam la acea vreme era undeva la 20 bani pe foaia alb-negru si 50 de bani pe cea color, un tarif apropiat de media pietei in domeniu.

Tariful in sine nu reflecta doar costul hartiei si al cernelii sau tonerului folosit ci si costul de amortizare al echipamentelor utilizate, costul cu intretinerea echipamentelor fiindca la cateva mii, zeci de mii sau sute de mii de pagini trebuie sa inlocuiesti o rola termica, sa cureti rezervorul de toner sau cerneala reziduala etc., costul cu utilitatile pentru ca echipamentele merg pe curent si iarna trebuie sa le asiguri atat lor cat si tie o temperatura de lucru acceptabila, costul cu resursele umane pentru ca salariul unui angajat costa scump in Romania prin prisma taxelor percepute, costul cu taxele indirecte precum TVA-ul incasat de stat si cu impozitul pe profit si nu in ultimul rand marginea mea de profit ca doar nu mi-am deschis magazin ca sa sponsorizez pe nimeni ci sa castig un ban muncind cinstit.

Ori clientul respectiv pe langa stick-ul de memorie pe care avea documentul ce-l vroia tiparit mi-a trantit pe masa si un teanc de coli albe, putin ondulate si mi-a zis pe un ton impunator „da’ nu-mi tiparesti cu hartia mea si-mi faci un pret mai bun?”.

M-am uitat intrigat la client, pentru ca am crezut ca glumeste evident, dar nu glumea ci chiar avea expectativa ca am sa-i fac un discount, probabil de 50% chiar si sa-i tiparesc totul la jumatate de pret.

Evident ca i-am spus clientului faptul ca discount-urile se fac, asa cum era de fapt si tarifarul afisat, de la 100 de pagini in sus si ca n-am cum sa-i fac vreun fel de reducere pentru cele 24 de pagini.

Ca sa ma intelegeti mai bine, la vremea respectiva un top de hartie costa cam 9 lei (TVA inclus) si daca impartim costul unui top la 500 coli cat are ar iesi un cost de 0,018 lei pe coala. Astfel daca 20 de foi la 20 de bani bucata costa in total 4 lei, si acceptam sa folosesc hartia clientului reducerea pe care i-o puteam face era de 36 bani, adica sa-i tiparesc o foaie si jumatate gratis ceea ce insemna in mare parte sa renunt la marginea mea de profit si sa fac munca patriotica pentru ca 36 de bani din 4 lei inseamna 9% in timp ce marginea mea de profit era 10%.

Ori acest lucru m-a facut mereu sa ma intreb oare cati altii s-au aflat in situatia mea. Oare cati patroni de restaurante s-au trezit pe cap cu vreun individ scolit in beciurile comunismului care insista sa vina el de acasa cu toata materia prima si sa-i iasa meniul la nunta aproape gratis. Sau cati instructori de scoala au fost „rugati” sa bage in masina motorina sutita de baietii destepti de prin locomotive si vanduta catre cel care facea scoala de soferi mai ieftin intocmai ca sa se poata negocia tariful.

Desigur divaghez, pana la urma mergand pe principiul asta e ca si cum te-ai duce la un mecanic sa-ti repare masina cu sculele tale luate de la chinezi doar ca poti iesi mai ieftin sau cum te-ai duce la vulcanizare cu petecele si lipiciul si sa platesti doar ca-ti pune presa pe ele.

Exista si domenii in care se poate lucra cu materialul clientului, doar ca in cazul acestor domenii e de la sine inteleasa posibilitatea, pe cand atunci cand vine vorba de servicii comerciale ce presupun in fond o productie si o serie de costuri pe care le-am enumerat mai sus deja e normal ca n-ai cum sa mai faci compromisuri.

Pana la urma unui tamplar ii poti cere sa lucreze cu materialul tau la tine acasa fiindca el o sa-ti ceara bani doar pe baza experientei, sculelor, timpului si muncii efective si n-o sa-l intereseze ca tu vrei sa-ti lucreze cu cel mai ieftin material. pe cand unui macelar nu-i poti cere pret mai bun doar ca vrei tu sa te duci sa-ti taie carnea cu propriul tau cutit si astfel sa-l scutesti pe el de costul ocazionat de uzura cutitului in cazul tau.