Cateva idei despre furt

1680825

Am vazut zilele astea o gramada de oameni revoltati pe faptul ca Mazare a scapat cu 4 ani de parnaie desi a furat 114 milioane de euro, dar si o gramda de comparatii intre furtul lui Mazare si diverse gainarii.

Acuma in opinia mea singurii care ar avea legitimitatea sa fie revoltati pe decizia instantei in acest caz sunt politicienii care au ajuns la parnaie pentru coruptie si care evident au fost condamnati cu executare pentru furturi mai mici decat cel al lui Mazare.

In rest treaba asta cu comparatia unui furt de 1000 de euro si furtul lui Mazare e absurda atat timp cat nu se intrunesc aceleasi conditii.

Si-am sa ma explic ca sa ma intelegeti mai bine.

Atunci cand un judecator analizeaza un caz de furt tine cont si de felul in care s-a comis furtul, iar un furt comis din pix atrage mereu o pedeapsa mai blanda decat un furt comis cu briceagul la gatul victimei. De cele mai multe ori cuantumul e irelevant atat timp cat contextul releva o oarecare gravitate a faptei.

E drept ca o judecata mult mai justa ar trebui sa ia in calcul si cuantumul prejudiciului provocat, insa legea e atat de prost facuta incat le permite smenarilor sa fenteze puscaria atat timp cat au o strategie de aparare buna si pot sa faca dovada ca nimeni n-a suferit din cauza lor.

Astfel, daca sunteti revoltati pe faptul ca Mazare umbla liber in timp ce Voiculescu e inca la parnaie, sau ca un gainar ce a furat 1000 de euro si-a luat 5-6 ani de parnaie ganditi-va intai ca problema intr-un astfel de context se asociaza cu legea proasta, lege ce a fost gandita si redactata de politicienii care dau tunuri nu de gainarii care fura 1000 de euro.