Facebookul nu e politie, iar voi n-ar trebui sa fiti justitiari

Zilele astea circula pe Facebook urmatoarea postare:

Screen Shot 2016-08-15 at 09.01.18

Ideea e simpla, doi presupusi sarlatani au gasit un individ suficient de naiv pe care l-au impresionat pana la muci si pe urma l-au praduit, iar acesta in loc sa se duca la militie si sa colaboreze cu militia pentru prinderea sarlatanilor, dovedirea lor si pe urma pedepsirea lor s-a apucat sa posteze pe Facebook o copie dupa buletinele lor si sa ceara ajutorul internautilor.

Ori chestia asta e o tampenie si am sa reiterez de ce anume:

  • Facebook nu are nicio valoare practica, cel putin in Romania. E suficient sa compari reachul cu engagementul si cu ROI-ul pe o pagina profesionista de Facebook ca sa intelegi ca Facebookul in Romania nu vinde nimic, nici macar povesti lacrimogene decat eventual daca nu e si ceva clickbait la mijloc.
  • Facebook nu e militie si nici SRI, nu o sa umble nici dracu’ cu buletinele astora in buzunar ca sa-i identifice pe strada. De fapt sunt sigur ca la 5 minute dupa ce au dat like si share postarii in proportie de 90% au uitat orice detaliu relationat cu postarea asta.
  • Postarea e din 13 iulie, de ce i-ai mai da share in 13 august? Se pot schimba multe de pe o zi pe alta, daramite de pe o luna pe alta.
  • Romanii nu pot sa perceapa faptul ca toti suntem egali in fata legii, pentru 90% dintre romani e suficient sa umblii jerpelit, murdar sau doar imbracat modest atunci cand comiti vreo infractiune ca sa-ti ia apararea in fata militiei.
  • Sa postezi datele personale complete ale unuia public reprezinta o incalcare a dreptului la intimitate si a protectiei datelor personale, ceea ce poate presupune pedepse mai mari decat pentru furt in functie de circumstante. Noroc ca astia sunt probabil suficient de saraci si prosti incat sa nu-si permita un avocat si noroc ca in Romania militia nu se sesizeaza din oficiu cand apar astfel de chestii pe net.
  • E ipocrit si cat se poate de josnic sa invoci mila fata de copilasi atunci cand tu esti evident ingrijorat de laptopurile si telefoanele tale.

Si sa ne mai miram ca unii se izoleaza in Poptamas, Nectarie, Caplimpede si alte absurditati?