Politica ieri si azi

dramatization-of-the-end-of-the-world-a-man-walks-PTQD5PJ

M-am apucat sa citesc o noua carte despre Corneliu Coposu, de data asta una in care sustine o serie de dialoguri cu Vartan Arachelian.

Se discuta fix aceleasi subiecte ca si in cartea anterioara, doar ca in aceste dialoguri sunt o serie de intrebari punctuale ce pun accentul pe niste detalii ce nu apar in cartea cealalta.

Totusi e extrem de fascinant subiectul in primul rand pentru ca, in aceste carti, Corneliu Coposu vorbeste fara menajamente si de dedesubturile politicii interne si internationale, lucru pe care nu-l invata nimeni din cartile de istorie pentru ca nu se sade sa spunem ca si aia dinaintea comunismului au fost intr-un fel sau altul corupti, coruptibili sau ca pur si simplu si-au urmarit interesul propriu in detrimentul interesului comun.

Am apucat sa citesc doar primul capitol si mi-au atras atentia doua citate pe care le redau mai jos:

… insa fiind disponibil a fost racolat de catre Averescu, care nu avea sprijin electoral in Ardeal si nu se putea intemeia pe adeziuni; el l-a facut ministru in guvernul sau. Se pare ca rotunjirea averii lui s-a facut in timpul acestui ministeriat, care a pus in aplicare reforma agrara si care dadea infinite posibilitati, mai mult sau mai putin oneste, de facut avere.

E vorba despre Petru Groza, care si-a consolidat cariera politica, dar si averea, din postura de ministru in guvernul Averescu. Evident, era imposibil ca ceilalti colegi de guvernare sa nu-si da seama de anumite smenuri, insa n-a ciripit nimeni niciodata pentru ca cel mai probabil toti au facut la fel. Si e vorba de oamenii care in definitiv au facut posibila unirea de la 1918.

In mod ironic primul ministru mai avea si nume predestinat Avere(scu)

Al doilea citat e despre componenta PNT-ului de pe atunci (care era partid de stanga de facto) pentru ca o tot ard multi zilele astea cu componenta pestrita a USR-ului si cu felul in care s-a abordat toata treaba aia cu pozitia USR-ului fata de CpF si suna cam asa:

… in cadrul partidului nostru existau, concomitent, mai multe tendinte de la centru dreapta pana la centru stanga, erau oameni si oameni, cu conceptie de stanga, ca sa zic conceptii mai progresiste, dar erau unii cu conceptii mai conservatoare, insa toate hotararile se luau cu majoritate de voturi si ele trebuiau respectate de intreg partidul; cei care nu se conformau erau pusi in afara lui.

Asta dovedeste faptul ca USR-ul nu e primul partid pestrit din Romania si nici primul care supune la vot felul in care sa se procedeze pe o tema relativ sensibila din moment ce oamenii care compun partidul nu se pot pune de acord. Desigur multor ignoranti le place sa creada ca au redescoperit ei apa calda si ca sunt ei mai speciali, desi uite istoria ne invata faptul ca nu e chiar asa.

Ori citatele astea doua nu fac decat sa dovedeasca inca odata, daca mai era nevoie, ca politica nu s-a prea schimbat in ultimii 100 de ani si ca aparent se bazeaza pe aceleasi principii ca acum 2000 de ani. S-au schimbat doar actorii, metodele si pe ici pe colo regulile jocului, in rest atat politica interna cat si cea externa sunt aproape la fel.