Exista doar trei solutii, iar protestul nu e una din ele

DSC8716

Au reinceput protestele impotriva guvernarii PSD si evident a majoritatii parlamentare care o sustine, dar spre surprinderea mea mobilizarea a fost ceva mai mare decat ma asteptam.

Totusi, nu consider protestele actuale ca fiind o solutie eficienta si relevanta chiar daca in trecut au functionat sau a existat oaresce perceptie c-au functionat.

Problemele politice sunt in linii mari ca problemele de sanatate pentru ca tot cancerul asta moral din politica e de fapt o problema ce tine de sanatatea sistemului de stat din Romania, iar ca la orice problema de sanatate, tratamentul trebuie sa fie pe masura gravitatii pe care o presupune boala.

Astfel, un protest pasnic ar putea cel mult sa forteze o demisie sau sa faca reversibila o eventuala lege injusta, insa nu poate sa reformeze din temelii clasa politica. Ori in Romania protestele astea nu fac decat sa puna niste pansamente peste niste rani ce au nevoie de terapie intensiva.

Tocmai de aceea, in cazul asta, solutia trebuie sa fie alta si eu am reusit sa identific trei posibile solutii la situatia in care a ajuns Romania, solutii aplicabile individual in functie de caracterul fiecarui cetatean ramas in Romania:

  1. Emigrarea – E solutia la care am apelat eu si alte cateva sute de mii, sau chiar milioane de romani (stiu ca sunt milioane plecati, dar nu sunt sigur ca toti au avut aceeasi agenda). 1
  2. Implicarea politica – Exista un climat excelent pentru implicarea politica a omului de rand. Se pot forma partide cu doar trei membri, iar aceste partide pot sa inceapa sa schimbe ceva. Aici se incadreaza desigur si sustinerea unor astfel de partide, mai ales cand vorbim de vot. 2
  3. Revolta violenta – O solutie pe care n-o doreste nimeni, despre care nu-si permite nimeni sa vorbeasca desi e singura solutie care a cam functionat de-a lungul anilor.3

Pentru ca vreau sa intelegeti mai bine unde vreau sa bat cu ideile de mai sus fara ca sa deraiez prea mult pe langa subiect am pregatit mai jos o serie de explicatii:

1 – Am incercat sa schimb ceva participand la proteste, scriind pe blog si discutand in contradictoriu cu oamenii care-i sustineau pe ticalosii care inca ne conduc si n-am prea avut succes, cel putin nu imediat. Au fost nevoie de doua mandate de primar (timp in care am continuat sa scriu pe blog din exil) pentru ca politrucii care aveau monopol la nivel local sa fie dati deoparte de electorat, iar membrii familiei care trageau in directia opusa au avut nevoie de 5 ani ca sa se descebaluiasca si sa-mi dea dreptate. Ma rog, unii dintre ei pentru ca altii sunt ancorati inca destul de bine in comunism. Cat am stat in Romania n-am reusit deloc sa conving sau sa discut pe principii cu oameni din afara bulei.

2 – Problema e ca majoritatea formatorilor de opinie au incercat sa atraga si sa incurajeze lumea sa se alature sau sa sustina niste partide dominate de vechi oameni ai sistemului, si aici am sa dau un singur exemplu: M10. Oamenii de rand n-ar trebui sa aiba aspiratii la partide nationale sau sa se implice in partidele deja existente ci sa infiinteze si sa sustina niste partide locale, care sa apere interesele locale si sa dea jos de pe esafod partidele clasice. Odata capturata puterea la nivel local se pot realiza aliante regionale care prin forta lor politica sa impuna schimbari oricarui guvern. O astfel de forta, bine intetionata, poate sa creasca exponential de la an la an si sa faca diferenta in cel putin doua mandate.

3 – Se fac imediat trei decenii de la revolutie si observam ca nu s-au schimbat prea multe in ceea ce priveste calitatea vietii. Suntem mai liberi, insa la ce folos sa fim liberi cand ne stingem prin spitale pentru ca n-avem bani de spaga sau n-au aia aparatura moderna? In alta ordine de idei, apropo de tema asta, am observat ca multa lume spera sa vina la un moment dat un guvern care sa faca treaba buna, dar omite faptul ca desi au mai fost astfel de guverne, iar guvernul Ciolos e cel mai bun exemplu in acest sens, restauratia n-o sa se lase asteptata. Ori in fata restauratiei neocomuniste nu prea mai poti lupta cu vorbe bune ci doar cu pumni si bate ca in 1989'. Sunt sigur ca daca vreo doi-trei cetateni binevoitori ar prinde un deputat dinasta ticalosit pe strada si i-ar aplica vreo cateva bate pe spinare atunci ar mai disparea din frica celorlalti si aroganta si tupeul celor care se considera ca fiind alesi.