Ce fel de oameni fac politica azi

In urma cu doua zile am prins la radio o frantura dintr-o discutie politica, iar unul dintre interlocutori remarca faptul ca spre deosebire de acum doua-trei decenii, in ziua de azi sunt mai multi oameni ce s-au aciuat pe la partidele politice cu scopul de a face din politica un job de zi cu zi in comparatie cu cei care sunt diplomati si implicit politicieni de cariera sau cei care au deja o profesie respectabila si o experienta pe masura, dar fac politica mai degraba ca un hobby sau o responsabilitate morala.

Si omul are foarte mare dreptate atunci cand spune ceea ce spune fiindca politica n-a mai fost niciodata atat de plina de cioflingari, adevarati analfabeti functionali ce au gasit in politica munca aia necalificata unde nu e musai sa ai habar de prea multa carte si nici nu-ti rupi spatele ca pe santier. Aparent singurul criteriu impus unor astfel de oameni e sa stie sa latre bine din gura chiar daca spun numai aberatii si cretinitati.

Apropo, ruperea de afise si mituirea electoratului fac parte din probele de initiere in ale ticalosiei si sunt niste pasi pe care cioflingarii tre’ sa-i parcurga inainte de a avea dreptul sa deschida gura pe la sedinte.

Revenind la ideea initiala e musai sa mentionez faptul ca oricine a citit o carte istorica, vreun roman cu referinte istorice sau a vazut macar o telenovela despre viata de acum 100 de ani stie ca pe vremuri de mult apuse politica faceau doar cei eruditi si pe la sate reprezentantii politici erau preotul si invatatorul. Preotul fiindca prin prisma profesiei pe care o avea era un monument de moralitate, iar invatatorul fiindca era considerat ca fiind cel mai educat dintre toti satenii.

Nu existau niciun fel de criterii de integritate si moralitate scrise pentru ca viata politica se organiza in jurul unor reguli nescrise pe care lumea le respecta cu sfintenie. Din pacate venirea regimurilor autoritare la conducere in Europa, regimuri ce fara mase de manevra n-aveau cum sa functioneze a introdus o noua epoca in politica, cea a cioflingarilor semi-analfabeti, iar politica din ziua de azi e proasta intocmai fiindca oameni cu doua clase mai mult decat trenul au ajuns sa aiba aspiratii la functii de unde pot sa ia diverse decizii. Mai rau e ca nimeni din jurul lor nu se scandalizeaza atunci cand acestia deschid gura, iar lucrul asta se intampla evident din cauza ca noile partide, multe dintre ele reciclate din partidele autoritare defuncte au pastrat conceptul maselor de manevra fara de care n-ar putea castiga suficiente voturi incat sa aiba macar aspiratii la ciolan.

Mi-a venit in minte subiectul asta dupa ce am auzit mai devreme tot la radio despre cum noul primar din Palma i-a cerut Germaniei (intr-un fel de somatie publica prin intermediul gazetarilor locali) sa nu mai trimita turisti gunoi in Mallorca. Prima reactie a fost sa ma gandesc cat de idiot poate sa fie individul asta de a ajuns primar incat sa someze public o tara sa nu mai trimita turisti gunoi la el in oras de parca Angela Merkel i-ar urca cu japca in avioane pe cei mai infecti dintre nemti ca sa-i trimita in Palma. Apoi m-am dus cu gandul la faptul ca a generalizat conceptul de turisti gunoi, fapt ce a scandalizat la propriu pe multa lume dat fiind faptul ca un procent extrem de mic dintre turisti sunt ticalosi si nocivi si mi-am dat seama ca nu e doar idiot ci si prost gramada din moment ce primul lucru pe care l-a facut cand a deschis gura dupa ce a fost uns ca primar a fost sa jigneasca la modul cel mai jalnic fix oamenii de pe spinarea caruia i se contureaza lui bugetele, comisioanele si eventual spagile.

Putin mai tarziu a iesit la rampa seful lui de partid care probabil si-a dat seama ce idiot de la partidul lui a ajuns primar in Palma si a tinut mortis sa dovedeasca faptul ca si el e la fel de idiot atunci cand a convocat o intrunire cu turoperatorii si le-a cerut acestora sa nu mai aduca betivi in insula fara sa ia macar in calcul faptul ca astia care vand vacante nu au nicio obligatie sa-si puna clientii sa sufle in fiola sau sa le ceara cazier ca sa se asigure ca nu sunt betivi, curvari sau violatori. Dincolo de asta, intr-o epoca in care peste 50% din rezervari de vacante se fac online (cel putin in tari precum Germania) mi se pare de-a dreptul absurd sa ai pretentia ca turoperatorii sa aiba intr-un fel control asupra calitatii turistilor.

Pana la urma, chiar daca prin absurd turoperatorii puteau foarte usor sa-l identifice pe clientul cu mecla de matrafoxat, cam cum are actualul prim ministru al Romaniei, mi-e greu sa cred ca-l refuzau si implicit refuzau profitul pe care-l faceau de pe urma lui pentru a-i face pe plac unui idiot ce e prea prost sa inteleaga faptul ca solutia unui oras transformat in sat fara caini tine in primul rand de cantitatea si calitatea fortelor de ordine care ar trebui sa aplice legea.

Si poate ca ar trebui sa ma opresc aici fiinda sunt sigur c-ati inteles ideea de fond si ca aveti si voi la randul vostru exemple similare din viata cotidiana, insa nu pot s-o fac fara sa adaug pe lista o tuta de pe la un partid anarhist ce a propus ca solutie la combaterea inchirierilor ilegale prin platforme ca Airbnb investigarea tuturor apartamentelor care pe perioada verii au pe balustrada balcoanelor prosoape puse la uscat.

Mintea ei ingusta asocia prosoapele atarnate de balustrada cu inchirierile ilegale, fiindca nu era capabila sa conceapa faptul ca o mare parte din cei care locuiesc la bloc si merg la plaja sau la piscina isi atarna prosoapele la uscat pe balustrada fiindca in casele in care suporturile de uscat haine s-au desfiintat, nimeni nu pune masina de uscat rufe in functiune doar ca sa uste un amarat de prosop.

Din pacate partidele (cu precadere partidele de stanga) au facut posibil ca fauna politica sa fie populata cu fel de fel de idioti ce latra la gazetari cu foamea in gat si ochii pe ciolan fel de fel de aberatii. Desigur, daca doar ar latra probabil ca politica in sine nu ar deveni suficient de nociva incat sa cauzeze adevarate drame, insa problema e ca toti idiotii astia pe langa faptul ca au un cuvant de spus mai au si putere de decizie, ori dupa cum ne-am obisnuit deja fiecare decizie pe care o iau astfel de oameni e proasta.

Si sa nu credeti ca astfel de oameni n-au fani fiindca intr-o societate in care jumatate din populatie e analfabeta functional astia au fani infricosator de multi, asemeni Floricicai Dansatoarea.