Vinovatul de serviciu

Ma uitam la povestea asta cu Kovesi si mi-am dat seama cat de aiurea sunt abordate anumite subiecte dinastea foarte sensibile pentru public sau pentru un anumit tip de public.

Uite spre exemplu povestea asta cu greaua mostenire, pe care o invoca diversi indivizi atunci cand isi dau seama ca sunt incapabili sa puna in aplicare planul cu care si-au mintit electoratul sau sefii, are doua taisuri.

Prima abordare pe subiect e ca povestea cu greaua mostenire e o minciuna menita sa ascunda incompetenta si eventual viitoarele smenuri planuite. Ce-a de-a doua abordare e ca exista totusi o farama de adevar in spatele povestii si pe buna dreptate exista cazuri unde invocarea unei neglijente anterioare e perfect justificata.

Sa luam exemplul unui oras oarecare unde un primar oarecare prinde trei mandate in care doar fura si nici nu modernizeaza, nici nu intretine reteaua de canalizare din oras timp de 12 ani, desi exista indicii serioase ca mai devreme sau mai tarziu o sa se ajunga la un colaps, iar din cauza lipstei de intretinere intr-o buna zi cacatul unei bune parti din oras o sa refuleze in casele celor mai ghinionisti dintre localnici.

Din fericire pentru primarul respectiv lucrul asta nu se intampla deloc in cei 12 ani cat e in functie, dar chiar si asa pierde functia fie fiindca lumea s-a saturat ca el sa lase orasul de izbeliste fie pentru ca intr-un final DNA a reusit sa stranga cercul in jurul lui  si l-a condamnat la cativa ani de parnaie pentru banii pe care i-a furat. Nu prea conteaza motivul pentru care pleaca, important e ca pleaca si ca in locul sau vine un primar tanar, cu un minim de principii morale si dornic sa faca treaba.

Primarul tanar incepe munca evident cu un handicap major, si anume acela ca orasul pe care-l pastoreste e cu mult in urma altor orase cu acelasi volum de locuitori, iar lipsa dezvoltarii a obligat timp de 12 ani primaria sa plafoneze cuantumul impozitelor. Daca mai adaugam si banii care s-au furat de-a lungul anilor de catre diversi consilieri in frunte cu vechiul primar e clar ca misiunea noului primar e aproape imposibila, insa acesta se straduieste s-o duca la capat cu speranta ca facand treaba buna, chiar daca modesta, lumea o sa-l mai voteze pentru inca un mandat.

Din pacate pentru noul primar, de indata ce se instaleaza in functie si-si stabileste o lista de prioritati conforma cu bugetul disponibil, canalizarea ce n-a mai fost intretinuta timp de 12 ani are parte de un colaps din cauza unei ploi mai serioase, iar cacatul refuleaza in locuintele multora dintre localnici, fapt ce provoaca – dupa cum era de asteptat – indignare generala.

In ochii celor afectati, vinovat pentru tot deranjul si toate pagubele pricinuite de acest incident nu e fostul primar, chiar daca a ajuns la parnaie pentru jmenuri ci primarul actual fiindca anticiparea colapsului canalizarii si luarea de masuri pentru evitarea lui nu se afla poate pe lista lui de prioritati, sau se afla pe o pozitie secundara.

Ce legatura are povestea asta idilica si extrem de pitoreasca cu activitatea Codrutei Kovesi? Ei bine toti astia care pun tunurile in ziua de azi pe Codruta Kovesi omit faptul ca marile dosare de coruptie in urma carora au intrat la parnaie nume grele n-au fost incepute, orchestrate si documentate in mandatul Codrutei Kovesi ci in mandatul lui Daniel Morar, iar succesul DNA pe care multa lume il asociaza cu numele Codrutei Kovesi se datoreaza de fapt lui Daniel Morar.

N-as putea spune ca treaba asta denota faptul ca tovarasa Kovesi e un procuror slab sau indolent si ca nu e un procuror cu adevarat profesionist fiindca cel mai probabil interesele politice au fost secundate de criterii de competenta si integritate, insa pot spune ca subiectul privind activitatea DNA si mai ales activitatea Codrutei Kovesi la DNA trebuie privit per ansamblu deoarece asocierea activitatii DNA exclusiv cu numele Codrutei Kovesi fie ca vorbim de bine sau de rau aceasta activitate nu-mi sugereaza decat cautarea unui tap ispasitor sau a unui erou, iar actuala sefa a DNA nu e nici vinovat de serviciu si nici erou, oricat de mult s-ar stradui unii sa dovedeasca contrariul.