USR a inceput prost

Desi admir cativa oameni de pe acolo nu pot sa nu remarc faptul ca USR a inceput destul de prost in Parlament, iar lucrul asta o sa-i coste pe termen lung.

Inainte de toate e musai sa stabilim de la bun inceput faptul ca USR e vazut de catre votanti drept un partid de dreapta si se prezinta publicului ca fiind un partid de dreapta asa ca in ciuda curentului de opinie socialist condus de Clotilde Armand o sa vorbim despre USR ca un partid de dreapta pentru ca oamenii ce s-au dus in Parlament din partea USR sunt in marea lor majoritate de dreapta.

Ori un partid de dreapta care se respecta si care respecta o doctrina si o ideologie politica liberala ar trebui sa se pozitioneze impotriva oricarui tip de taxare si impozitare mai putin impotriva taxarii consumului pentru ca in fond liberalismul pur sustine exclusiv impozitarea consumului si respinge orice alt tip de impozitare precum cea a veniturilor sau a proprietatii.

Si fix aici greseste USR atunci cand e impotriva reducerilor de taxe, eliminarii taxelor sau eliminarii impozitarii pensiilor.

Atunci cand faci opozitie unor reduceri de taxe din postura de partid de dreapta faci opozitie poporului (care poate te-a votat) si nu politicului cu care te rafuiesti in Parlament. Evident ca daca exista indicii care sa invoce probleme de natura constitutionala in aplicarea unei legi ai dreptul sa te abtii de la vot si sa ataci legea respectiva la Curtea Constitutionala, insa sub nicio forma nu poti ca partid de dreapta sa te declari impotriva reducerilor si eliminarii de taxe invocand aspecte de natura populista sau discriminatorie.

Dincolo de asta primul argument pe care l-am auzit de fiecare data cand s-a abordat subiectul reducerilor de taxe a fost legat de nesustenabilitatea bugetului pentru astfel de masuri. Totusi sa nu uitam ca intr-o republica separatia puterilor in stat e sfanta si Parlamentul are exclusiv rol legislativ nu executiv. Ori lucrul asta inseamna ca guvernul e “condamnat” sa puna in aplicare tot ceea ce se decide in Parlament, in timp ce parlamentarii din opozitie ar trebui sa renunte la a-si masca orgoliul politic sub aura unei binefaceri in numele bugetului.

Pe omul de rand nu-l intereseaza niciodata cum compenseaza statul reducerile de taxe si impozite atat timp cat reducerile respective ii sunt adresate si sunt benefice.