O poveste despre energie

lithuania-1349587_1920

Aproape toata lumea vrea sa adoptam noile surse de energie, recunoscute precum surse de energie curata sau regenerabile.

Evident ca exista o gramada de beneficii in acest sens si ele nu pot sa fie ignorate de nimeni. Panourile fotovoltaice si turbinele eoliene produc energie cu costuri mult mai mici. Centralele pe biomasa transforma tot ce inseamna reziduuri organice in electricitate la costuri foarte mici in comparatie cu centralele ce merg exclusiv pe gaz natural sau carbune.

Doar ca exista in acelasi timp si o serie de aspecte care ne dovedesc faptul ca nu ne putem baza exclusiv pe tipul asta de energie. Fotovoltaicele si eolienele depind in foarte mare parte de pozitionarea geografica si de clima. In Romania spre exemplu un sistem fotovoltaic produce cu indulgenta 20% din capacitate intr-un an.

Asta nu inseamna faptul ca o ferma de fotovoltaice nu e utila, ci ca nu e fiabila pe termen scurt si in situatii de criza.

Apoi mai sunt centralele pe biomasa, centrale care sunt eficiente doar daca putem sa producem cantitatea de reziduuri organice de care au nevoie ca sa functioneze.

Dar apropo de treaba asta cu biomasa hai sa va spun o poveste.

Noi aici in insula avem o centrala pe biomasa si nu reusim sa producem suficient gunoi organic (asta desi gradul de reciclare sare de 75%) ca sa alimentam centrala respectiva pentru a putea acoperi varfurile de consum. Asa ca prima masura pe care au luat-o fostele autoritati a fost sa aduca gunoi organic de pe celelalte insule ale arhipelagului, ceea ce evident presupunea sa le dea si lor energie la schimb.

Doar ca nici asta nu era de ajuns ca sa sustina consumul de energie si sa justifice renuntarea la carbune asa ca s-au facut niste contracte pentru a aduce gunoi organic din Italia unde nu prea au ce face cu el. Ori lucrul asta a avut ca efect imediat renuntarea la carbune pentru ca cei de la centrala aveau suficienta materie prima de inalta calitate pentru a ne asigura nu doar independenta energetica ci si o metoda de a produce electricitate mai curata.

Spun mai curata pentru ca si arderea gunoiului menajer inseamna eliberarea unor gaze nocive, doar ca in proportii mult mai mici decat carbunele sau gazul natural.

Au venit alegerile si socialistii (disperati ca timp de 26 de ani au fost in opozitie) au facut blat cu doua partide extremiste pentru a avea majoritate si a da un guvern.

Unul din partidele astea extremiste era alcatuit din eco-extremisti declarati care cred ca or sa salveze lumea de la pieire prin hipstereala si impozite peste impozite.

Asa ca prima masura pe care au luat-o, dupa ce au introdus un nou impozit evident, a fost sa interzica prin decreg guvernamental importurile de gunoi pe motiv ca polueaza marea.

Exact, Trump n-a inventat roata pentru ca e plina lumea de indivizi dinastia cu atitudini dictatoriale care cred ca problemele se rezolva din pix cum fac si astia de au ajuns la putere pe la noi.

Reactia oricarui om care are toate tiglele pe ‘coperis e: „Dude! esti retardat? Nu degeaba se numeste gunoi organic. Cum dracu’ sa polueze marea cel mai inofensiv deseu din lume care e biodegradabil?”

Asa c-am revenit la carbune ca sa putem salva planeta in felul asta.

Revenind la energiile alternative e cat se poate de clar ca acestea pot cel mult sa ajute, nu sa inlocuiasca.

Apoi mai e un aspect pe care foarte multa lume il ignora, iar acesta e consumul. Dupa cum scriam si la Ice intr-un comentariu, toate electrocasnicele ieftine au clasa energetica inferioara si majoritatea dintre noi o sa le cumpere pe cele mai ieftine. In acelasi registru e musai sa punem la socoteala faptul ca foarte multa lume are grija de electrocasnice fiindca sunt scumpe si cele mai ieftine, iar „grija” asta o sa mentina obiceiurile de consum (ca si la masini de altfel).

Pe urma, pe masura ce tari precum Romania se emancipeaza si trec din lumea a treia macar in lumea a doua, oamenii or sa foloseasca mult mai des prin casa aparate care merg exclusiv cu electricitate.

Automatizarea atat in fabrici si ferme cat si pe la casele oamenilor o sa atraga dupa sine un consum enorm si daca mai punem la socoteala ca omul care sta acasa, pentru ca serviciul din fabrica i l-a luat un robot, consuma mai mult atunci avem o problema si mai grava.

Ultimul aspect legat de consum e cel al masinilor electrice. Au devenit o realitate, sunt deocamdata un lux, dar in curand or sa inlocuiasca in mare parte masinile clasice. Cei care-si cumpara astfel de masini si vor sa faca sute sau mii de km. au nevoie de niste prize care sa le incarce bateriile cam la fel de repede precum umplerea unui rezervor pentru ca niciun om intreg la cap nu traverseaza o tara oprindu-se la fiecare cateva sute de km. ca sa stea ore intregi pana se incarca masina.

Evident ca astfel de prize sunt posibile, dar ele consuma si instalarea a cel putin 5 posturi de incarcare pe drumuri si in orase presupune un consum enorm.

N-am nici cel mai mic dubiu asupra faptului ca tehnologia o sa evolueze, dar evolueaza mult prea lent ceea ce face inlocuirea actualelor surse de energie cu fotovoltaice si eoliene imposibila.

Ori in cazul asta singurele surse viabile si sigure de energie indiferent de relief si clima raman centralele nucleare, fie ca sunt pe fuziune fie pe fisiune. Din pacate foarte multe tari considera centralele nucleare pe fisiune nesigure si probabil ca sunt nesigure fiindca urmeaza aceleasi protocoale si au cam aceeasi tehnologie ca prin anii ’80.

Datorita acestui considerent aleg sa le inchida rand pe rand cand ar putea fie sa le transforme in centrale bazate pe fuziune nucleara, fie sa le retehnologizeze pentru a le aduce la standardele de siguranta actuale.

P.S. nu prea inteleg de ce foarta multe lume asociaza energia verde cu incalzirea globala, in sensul ca ii vad pe cei care creaza surse alternative de energie ca fiind niste apostoli ai teoriei incalzirii globale. Nu sunt, sunt niste oameni care creaza o noua lume si care fac lucrul asta fara sa invoce o teorie ce n-are dovezi stiintifice concrete. Prietenia lor cu scepticii incalzirii globale nu e deloc surprinzatoare din moment ce oamenii astia produc solutii si nu cheltuiesc bani pe la conferinte de oameni cu nasu’ pe sus ca sa citeasca de pe foi rezultatele unor pseudostudii.

Intre fanaticii religiosi, adeptii antivaxx si eco-extremisti nu-i nicio diferenta pentru ca toti cred si se inchina la ceva ce nu pot sa dovedeasca.