Cateva idei despre energia “curata”

Am zilele niste idei in ceea ce priveste gogoasa asta vanduta sub denumirea de energie curata si vreau sa le impartasesc cu voi:

  1. Luna asta Franta si-a inchis o parte din reactoarele nucleare pentru diverse revizii si se pareca s-a iscat o mica criza pe piata de energie fiindca Franta exporta masiv energie ieftina produsa in mare parte de centrale nucleare. Cu cat o sa se prelungeasca perioada asta cu atat o sa se mentina criza, iar contextul asta ma face sa ma intreb unde dracu’ e energia aia curata de care vorbeste toata lumea. De ce nu intervine pe piata sa reduca pretul si sa inlocuiasca nucleara din moment ce e infinit mai ieftina? EXACT! Pentru ca nu are capacitatea sa inlocuiasca nucleara.
  2. Piata de masini electrice nu poate creste din cauza unui lucru banal (nu, nu e vorba de faptul ca se incarca greu) si anume acela ca cei care nu stau la casa nu pot sa-si cumpere o masina electrica, decat daca sunt dispusi sa scoata ditamai cablul pe geam de la etaju’ 8 si sa-si bage masina in priza. Desigur cat va duce instalatia electica a blocului. O solutie e sa puna primaria cate o statie de incarcare la fiecare loc de parcare de la bloc, sau sa faca in fiecare cartier parcari cu statii de incarcare, dar la cum ii stiu eu pe romani as putea face pariu ca 90% din curent s-ar fura si n-ar mai plati nici dracu’ facturi acasa la curent.
  3. Se ocupa foarte mult teren util si fertil cu instalatii fotovoltaice si tare ma tem ca nu prea exista justificare pentru treaba asta. O sa intelegem cat de mare e impactul negativ al utilizarii terenului agricol pentru plantatii de fotovoltaice abia cand or sa crape niste producatori de legume fructe si nu o sa mai prea avem teren ca sa producem local pentru ca l-am umbrit tot cu panouri solare.

BONUS: Germania e cel mai mare producator de energie curata din UE, dar in mod paradoxal are cel mai mare pret pe kWh din UE. Oare de ce? Sa fie piata de energie o bula mai mare decat Bitcoinul?

_DSC9400