Sa economisim cheltuind in avans

Exista atat de multe mituri urbane in ceea ce priveste economisirea resurselor incat articole ca acesta in opinia mea par de domeniul SF-ului. Stiu ca sunt multi cei care ma vor contrazice in ceea ce priveste aceste lucruri, insa am sa dau mai jos cateva exemple clare cum ca nu prea face nimeni nici un fel de economie din asa zise metode de economisire.

  • Benzina vs. Motorina. Exista un mit urban prin care masinile pe motorina sunt mai economice desi dovada contrarie exista. In primul rand o masina pe motorina cu motor de 1.9 are un cuplu de forte egal cu una pe benzina de 1.6 care de cele mai multe ori e cu 1000 de euro mai ieftina. Astfel la achizitie in loc sa economisim ceva cumparand o masina pe motorina platim din start in avans aproximativ 667 litri de motorina daca e sa calculam un pret mediu de 1.5 euro pe litrul de motorina. Dincolo de asta un motor mai mare presupune impozit mai mare an de an, asigurari mai mari si evident si o intretinere mai costisitoare ceea ce pe termen lung duce la o cheltuiala mai mare si nicidecum la o economie. Da, stiu multi vor spune ca un motor pe motorina duce 1 milion de kilometri fara probleme in timp ce unul pe benzina duce doar jumate, insa pana acum n-am vazut in tara o masina a care-i directie, cutie de viteze si caroserie sa reziste 1 million de kilometri daca tinem cont de starea jalnica a drumurilor.
  • Pastilele pentru intretinerea masinilor de spalat. Pe aici pe la TV au devenit deja agasante reclamele la Calgon sau Finish Quantum care aparent maresc viata masinii de spalat, fie ea de vase sau de haine. Reclama la aceste pastile spune ca folosirea lor constanta poate prelungi viata masinii de spalat de la 5 la 10 ani. Mergand pe ideea ca o masina de spalat tine fara folosirea pastilelor 5 ani si facand un calcul simplu ajungem la concluzia ca pentru a beneficia de o masina de spalat 10 ani trebuie sa cumparam lunar o punga de pastile (sau mai multe daca spalam mai des). Cum o punga de pastile costa aici in medie 7 euro in fiecare an cheltuim 84 euro pentru intretinerea masinii de spalat. Astfel in 5 ani ajungem sa cheltuim 420 euro, iar in 10 ani 840 euro. Tinand cont de aceste cifre si de faptul ca tehnologia evolueaza si an de an apar masini de spalat din ce in ce mai eficiente din punct de vedere energetic, mai eficiente din punct de vedere al functiei de spalare dar si mai avansate din punct de vedere al tehnologiei de ce oare ne-am stradui sa intretinem aceeasi conserva de tabla care consuma enorm timp de 10 ani platind in avans pentru intretinerea ei luna de luna cand putem sa economisim banii care i-am da pe pastilele minune pentru a achizitiona o alta masina noua si mult mai buna de indata ce actuala si-a dat ultima suflare mai ales ca mai nou an de an producatorii de electrocasnice fac promotii pentru reciclarea vechiturilor si inlocuirea lor cu tehnologie noua care zace in stocuri fiindca nu prea o cumpara nimeni.
  • Sistemele de energie verde. Desi sunt eficiente din punct de vedere energetic si sunt prietene cu mediul inconjurator costurile lor le face ineficiente pe termen lung. Astfel un sistem fotovoltaic pentru a deservi o casa de aproximativ 100mp costa fara montaj aproximativ 5000 de euro. Montajul lui costa cel putin 1000 de euro tinand cont ca un astfel de sistem cantareste aproape jumatate de tona si orice acoperis sau structura pe care urmeaza sa fie montat trebuie intarita. Si astfel pentru a beneficia de energie electrica gratis costul in avans reprezinta 6000 de euro. O aceeasi casa are in general un consum mediu de 50 de euro pe luna la factura de electricitate ceea ce inseamna ca in 12 luni proprietarul ar plati la compania de electricitate 600 euro. Facand un calcul simplu rezulta faptul ca montand un sistem de fotovoltaice urmeaza sa „platim” in avans facturi de electricitate pe urmatorii 10 ani doar pentru sistemul in sine si implementarea lui fara ca sa tinem cont mai apoi de faptul ca panourile respective mai trebuiesc si intretinute an de an si ca presupun alte costuri.  Astfel eficienta sistemelor fotovoltaice devine ineficienta atunci cand ne apucam sa luam in calcul costurile.

Desigur lista poate continua fiindca exemple sunt destule insa ideea de baza e ca nu intotdeauna metoda prezentata ca fiind eficienta pentru buzunarul nostru e si cea mai convenabila pe termen lung.