Problema sistemului nu e nici coruptia si nici evaziunea

Desi m-am nascut in perioada comunista n-am avut “onoarea” sa cunosc indeaproape sistemul din acea perioada. Totusi, in anii ce au urmat revolutiei din 1989 am putut sa constat felul in care se aborda orice problema serioasa de catre cei care erau cu adevarat responsabili.

Iar felul de abordare a problemelor se putea rezuma intr-un singur cuvant: indolenta.

Astfel daca intr-o scara de bloc se ardea un bec la etajul 3, locatarii de pe celelalte etaje tratau acest lucru cu indiferenta si pasau responsabilitatea catre cei care locuiesc la etajul respectiv evitand sa-si asume responsabilitatea comuna. Daca cei de la etajul 4 propuneau sa se izoleze blocul deasupra pentru ca le ploua in casa situatia era exact la fel si restul etajelor tratau problema cu sfidare si indiferenta.

Daca intr-o institutie publica un smenar fura ceilalti nu se gandeau cum anume sa-l denunte si sa-l dovedeasca pe hot ci cum sa fure si ei mai mult daca s-ar putea.

De asemenea intr-o scoala daca un elev avea tatal director pe vreundeva sau mama inspectoare pe altundeva puteai sa inveti pana-ti sareau capacele ca tot nu puteai sa il devansezi la note. Il devansai la inteligenta, dar niciodata nu-l puteai devansa la distinctii si laude.

De fapt asta e si problema tarii. Anii ’90, acei ani de tranzitie au distrus generatia pe care trebuiau s-o cladeasca datorita depravarii generatiei anterioare. Vinovati pentru decaderea tarii noastre sunt indubitabil multi dintre profesorii anilor ’90 care au format o generatie de oameni ratati. O generatie de oameni care au pasit in viata debusolati si fara a avea o serie de repere morale care sa-i ghideze. Si uite asa Romania a ajuns unde a ajuns. O tara unde manipularea de pe media formeaza opinii si decide numarul de voturi. O tara unde se regasesc doar cei care-si traiesc viata haotic.

Si asta doar datorita educatiei improprii pe care au primit-o si inca o mai primesc multi atat din partea parintilor cat si din partea profesorilor. Lipsa de educatie morala e adevarata problema a Romaniei, nu coruptia si nici evaziunea pentru ca ambele sunt de fapt rezultatul respectivei lipse de educatie.