Si totusi daca incepe razboiul?

Electric power lines during summer

Spuneam in trecut faptul ca in contradictie cu parerea generala privind evenimentele pe plan extern sunt sceptic cu privire la un razboi iminent pe continentul European. Sa nu ma intelegeti gresit, insa nu pot sa impartasesc nivelul exacerbat de paranoia pe care-l afiseaza multi atunci cand scriu despre evenimentele externe.

Numai ca citeam ieri un articol pe Digi24, articol care mi-a cam dat de gandit pentru ca introducerea suna cam asa:

Gerul scoate la lumină toate fisurile din sistemul energetic al României. În condiţiile unui consum record de electricitate, producătorii pică unul după altul. Două grupuri ale termocentralei Turceni au fost trase pe linie moartă din cauza unor probleme tehnice, iar Porţile de Fier şi centrala nucleară de la Cernavodă produc sub capacitate. Asta tocmai în momentul în care trebuiau să meargă la turaţie maximă.

Ori sistemul energetic ar trebui sa fie cel mai important si bine protejat sistem al unei tari pentru ca intreaga tara depinde de el. Iar daca la o iarna ceva mai serioasa sistemul energetic da semne concrete de slabiciune atunci tara respectiva are o problema grava pentru ca nu-si poate gestiona si proteja infrastructura critica nici macar in cazul unui fenomen natural ce nu se apropie de notiunea de calamitate.

Instabilitatea sistemului energetic pune in pericol sistemele de comunicatii, interventie, localizare si mai ales spitalele, iar la cum e relatata situatia de la fata locului ma indoiesc de faptul ca exista pe vreundeva, la nivel de conducere niste planuri concrete de redundanta si contingenta.

Asa ca mai bine sa nu inceapa razboiul, iar daca o face sa nu inceapa iarna…