Ieftini sau buni?

work-1627703

Am sa incep cu o mica poveste inainte de a intra cu adevarat in subiectul pe care vreau sa-l expun pentru ca povestea asta e destul de importanta pentru a intelege o serie de aspecte pe care multi fie nu le inteleg fie le ignora.

In urma cu vreo trei ani am iesit sa ma dau cu zmeul pe o plaja si m-am trezit abordat de un neamt ce era interesat nevoie mare de zmeu. Dupa ce-am discutat o serie de detalii tehnice privind zmeul neamtul m-a intrebat daca suntem polonezi pentru ca si-a dat seama ca avem accent estic si i-am spus ca nu, suntem romani.

In acel moment, oarecum entuziasmat neamtul mi-a spus ca si firma la care lucreaza el are o fabrica in Romania, dar nu stie sa-mi spuna unde mai exact pentru ca el face mai mult munca de birou.

De indata tonul neamtului a devenit ceva mai amical ceea ce m-a cam frapat daca tinem cont de faptul ca nemtii de felul lor sunt cam scumpi la vorba si sunt si mai scumi la vorba intr-o limba straina, nu pentru ca n-ar cunaste-o ci fiindca sunt foarte mandri cand vine vorba de limba lor.

Am povestit cate putin despre Mallorca si despre Romania si am povestit mai ales despre motivele pentru care el vine aici in vacanta si eu am ales sa emigrez aici. Intr-un tarziu omul mi-a confirmat ceea ce banuiam deja si anume faptul ca firma lui a ales sa inchida o fabrica altundeva pentru a se muta in Romania si a facut lucrul asta din doua motive. Primul era reprezentat de facilitatile fiscale pe care Romania le-a oferit investitorilor straini, iar al doilea lucru era reprezentat de costurile fortei de munca.

Fiecare antreprenor, director sau manager de firma stie ca forta de munca reprezinta de regula 70% din cheltuielile unei firme si ca orice optimizare a costurilor cu forta de munca e benefica firmei.

Atunci cand facilitatile fiscale se termina si cand costurile cu forta de munca incep sa creasca orice investitie in acest sens devine paguboasa si poate determina investitorul sa plece acolo unde i se pot oferi astfel de facilitati. Probabil ca cazul Nokia de la Jucu a fost cel mai elocvent exemplu in acest sens.

Foarte multa lume se scandalizeaza pe faptul ca iPhone e facut in China sau ca hainele de firma sunt facute in Bangladesh, insa multi omit faptul ca aproape fiecare piesa din masina pe care o conduce e facuta pe undeva prin Europa de Est, cu precadere in Romania sau in Turcia. Motivele pentru care se relocheaza productia acolo unde-i mai ieftin sunt cat se poate de clare si motivele pentru care unii lucreaza la limita dintre sclavie si decenta sunt discutabile asa ca o sa le dedic un alt articol cand o sa am timp.

Dar sa revenim la oile noastre pentru ca m-am apucat sa scriu articolul asta cu introducerea asta asa de lunga in baza unei discutii avute cu un cunoscut in urma cu ceva vreme si in baza unui articol aparut pe ZDNet ci privire la investitia facuta de Amazon si Oracle la Iasi.

Omul despre care va spun s-a scandalizat la un moment dat pentru ca am facut pe Facebook o postare in care spuneam ca ani la randul m-am gandit daca am facut alegerea corecta atunci cand am plecat din Romania si ca mi-am dat seama ca am facut-o abia dupa ce am citit o serie de articole ce au aparut dupa afisarea rezultatelor finale de la alegerile parlamentare. Am sus atunci ca Romania nu mai are nicio speranta si ca moare putin cate putin sub povara indolentei propriei societati.

La vremea respectiva omul mi-a spus ca el are inca speranta in Romania pentru ca uite firma pentru care lucreaza el face investitii majore in Romania si cheltuieste bani grei cu educatia noii generatii de IT-isti. N-am putut sa-l contrazic sau sa neg faptul ca firma la care lucreaza el nu are un aport benefic pentru societatea din Romania, insa in acelasi timp am incercat sa-i amintesc faptul ca euforia asta poate sa fie de scurta durata pentru ca in definitiv conteaza foarte mult contextul politic si social.

Contrar argumentelor oferite de mine omul a ramas convins de faptul ca n-o sa existe schimbari majore in paradigma politica si sociala si ca indiferent ce s-ar intampla firma la care lucreaza o sa continue sa investeasca in Romania chiar si atunci cand lucrul asta o sa devina costisitor, iar angajatii pe care-i formeaza ei or sa ramana fideli firmei care i-a crescut indiferent de cat de rau o sa mearga treaba prin tara.

Pentru el n-a contat nici povestea cu Nokia si nici faptul ca aproape de fiecare data cand aia de la Dacia au vrut salarii mai mari, conducerea i-a amenintat cu mutarea productiei in Maroc unde fabrica e noua si costurile cu munca sunt mai ieftine.

Revenind la articolul din ZDNet e musai sa ne raportam la ceea ce incearca autorul sa sugereze din titlu cand spune despre „orasul obscur care-i atrage pe Amazon si Oracle cu promisiunea unor programatori ieftini ca braga”.

N-are rost sa discutam de anonimitatea orasului pentru ca cel mai important aspect din titlu tine de mentiunea „programatori ieftini ca braga”. Oracle si Amazon nu vin la Iasi neaparat pentru ca au descoperit cei mai buni programatori din lume ci fiindca i-a descoperit pe cei mai ieftini. Ma rog, cei mai ieftin raportati la calitatea pe care o ofera. Daca vor ieftineala si neseriozitate se duc in India, insa pentru ieftineala si un oarecare nivel de calitate merg in Romania, iar romanii sunt de felul lor workaholici, cel putin cei pe care-i cunosc eu.

In articolul din ZDNet se mentioneaza faptul ca un programator junior poate sa fie angajat pe 500 de euro lunar (net) adica vreo 2250 de lei ceea ce nu-i rau raportat la salarile din Romania, totusi sa nu uitam ca dincolo de granita Romaniei, mai la vest in UE salariul unui programator junior pleaca de la 1200 de euro, cel putin dublu fata de Romania si de aici si preferinta firmelor de IT pentru Romania.

Doar ca un aspect pe care nu-l ia in calcul autorul articolului tine de migratia fortei de munca. Un studiu recent a revelat faptul ca in SUA lipsesc pe putin 250 de mii de IT-isti si sunt sigur ca Trump cu toate ca l-a inzestrat Dumnezeu cu darul de a crea cele mai multe locuri de munca de pe pamant n-o sa aiba capacitatea sa acopere gaura aia, dar probabil o sa aiba capacitatea s-o adanceasca daca-si continua politicile soviniste in ceea ce priveste migratia. In acelasi registru Europa are nevoie de peste 600 de mii de IT-isti in acelasi interval de timp, cifre ce se apropie de milionul de IT-isti care lipsesc industriei.

Ce inseamna lucrul asta? Pai inseamna ca de indata ce situatia in domeniu o sa devina critica si o sa existe o cerere acuta pe piata mai toate firmele care se respecta fie vor oferi incentive pentru a atrage migratia fortei de munca fie se vor reloca acolo unde climatul socio-economic si politic le va permite sa faca acest lucru.

In contextul dat Romania are sansa sa faca in cadrul industriei IT ceea ce China a facut pentru productia mondiala, insa pentru a face lucrul asta trebuie sa ofere o serie de facilitati fiscale atat firmelor cat si angajatilor, facilitati care par o utopie daca e sa ne luam dupa prioritatile guvernarii socialiste.

Iar ca sa ramana competitiva Romania trebuie sa ramana si ieftina si buna, dar ieftineala asta e tot cu doua taisuri pentru ca orice crestere salariala cauzeaza inconveniente firmei in timp ce orice crestere a taxelor si impozitelor e potrivnica in primul rand angajatilor.

Putin mai la nord, mult mai bine in domeniul asta pare sa se descurce Estonia ce contrar egocentrismului tipic romanesc tinde sa devina motorul tehnologic al Europei.

P.S. Pe la case mai mari, Apple pierde angajati valorosi in favoarea Tesla doar datorita unor incentive mai bune…