Intruziunea din viata cetatii

M-am angajat azi intr-o polemica pe Facebook privind drepturile intrusilor de a se amesteca in viata comunitatii adoptive.

Polemica a pornit de la articolul asta care relateaza povestea unei olandeze vegane ce a emigrat intr-o localitate elvetiana unde a inceput sa le impuna localnicilor stilul ei de viata vegan si ideile ei absurde, iar apoi cand localnicii au refuzat sa-i acorde cetatenia s-a simtit jignita.

Aparent pe Nancy ca asa o cheama pe duduia asta au deranjat-o talangile vacilor din cantonul elvetian in care locuieste si a incercat sa determine scoaterea lor in afara legii desi talangile reprezinta pentru localnici o traditie cel putin seculara.

Cum in Elvetia exista o democratie directa unde fiecare cetatean are dreptul sa decida asupra vietii comunitatii, duduia asta s-a trezit cu cetatenia refuzata (cu toate ca are copii cetateni elvetieni) deoarece majoritatea membrilor comunitatii au decis ca o persoana ca ea e indezirabila in societatea lor.

Mie unul mi se pare o decizie cat se poate de justa pentru ca orice outsider e obligat sa se adapteze societatii catre care migreaza sau sa plece altundeva unde ideile lui si stilul sau de viata sunt predominante.

Sunt sigur ca putini or sa fie de acord cu pozitia mea in acest caz, insa consider ca intrusii care incearca sa-si puna ideile si stilul de viata sunt de fapt responsabili pentru toata instabilitatea din cadrul comunitatii. Nu pot sa fac o apologie a ideilor invechite, insa ca militant pentru drepturile animalelor, sa te deranjeze talangile vacilor suficient incat sa vrei sa le elimini oamenilor o traditie in acest sens denota o cretinitate de nedescris.

Ori problema in cazul celor care adopta astfel de pozitii radicale vine de la sentimentul de superioritate pentru ca oamenii astia isi aroga capacitatea de atotstiutori si care nu vor nici in ruptul capului sa-si asume faptul ca poate gresesc.

Probabil ca daca adaptarea la viata cetatii si la regulile si obiceiurile comunitatii ar reprezenta unicul criteriu eliminatoriu in ceea ce priveste migratia atunci n-am mai avea parte de atatea probleme rasiale si xenofobe.

In alta ordine de idei tot in Elvetia s-a creat un precedent in ceea ce priveste pretentile minoritatii de a supune majoritatea din moment ce o serie de imigranti musulmani au pierdut la CEDO un proces in acest sens.