V-am spus ca ma fascineaza prostia?

Three fools

Nu cred ca v-am spus, insa va dau doua exemple mai jos ca sa intelegeti si voi ce vreau sa spun:

exemplul 1:

O romanca, satula probabil de betivanii de la ea din sat emigreaza in Spania, acolo unde barbatii sunt toti latin lovers si au alura de macho. Intamplarea face ca autocarul s-o lase fix in Barcelona, capitala provinciei Catalunya, unde incepe sa profeseze in domeniul in care era licentiata. NU, nu e vorba de prostitutie ci de jurnalism. Prin postura de jurnalist cunoaste un individ, politician de profesie cu care mai tarziu se si marita. Desigur, beneficiaza din plin de avantajele pe care i le ofera statutul de angajat in Spania si pe deasupra, odata casatorita ajunge sa profite si de avantajele pe care i le confera statutul de consoarta a unui spaniol.

Dupa o serie de lupte politice intre cele doua grupuri de interese ce viseaza sa controleze secesiunea Catalunyei, pentru a se evita un nou val de alegeri locale ce puteau sa pericliteze majoritatea fragila pe care o au unii se ajunge la o solutie de compromis politic si astfel sotul respectivei e numit presedinte de regiune. Presedintele de regiune e cam acelasi lucru cu prefectul in Romania sau guvernatorul in SUA.

Ce face individa asta imediat dupa ce barbatuso ajunge presedinte de regiune? Pai simplu, acorda un interviu unora de la un ziar local in care declara ca ea prefera sa traiasca in afara Spaniei si in afara UE, facand astfel o declaratie publica de ura fata de Spania si spanioli in general. Desi conform unora doamna respectiva e jurnalist, inainte sa faca o astfel de declaratie nu s-a gandit catusi de putin ca o serie de ziaristi abili or sa-i foloseasca vorbele astea in diverse contexte pentru a pune in evidenta si mai mult ura ei fara de Spania si poporul spaniol si pentru a sugera ca aceasta ura este in asentiment cu opinia celorlalti romani stabiliti in Spania. Mai merita sa mai spun ca femeia asta n-are de fapt nici o functie publica sau politica si ca a facut declaratia asta din postura de „nevasta” si atat?

Three men of different age looking at camera, fool’s day celebration
foto via GraphicStock

exemplul 2:

Preiau unul din articolele ce faceau referire la declaratia respectivei din primul exemplu si-l dau pe un grup de Facebook local fara sa comentez pe marginea lui. Trei dintre membrii grupului, care au inteles ce prostie a spus pe gura respectiva din primul exemplu au comentat pe margine

M-am bagat si eu in discutie si am facut o observatie scurta privind impertinenta unei astfel de declaratii venind de la cineva care inainte de toate este imigrant si mai apoi nevasta.

Din pacate pozitia noastra n-a fost pe placul unora, pentru ca s-a gasit o doamna (genul ala de persoana care e atat de nemultumita de sine incat s-ar mandri si cu un cacat de pe jos atat timp cat cacatul e tricolor) care mandra din cale afara i-a luat apararea persoanei din primul exemplu si pentru ca n-a avut un argument pertinent in favoarea sa ne-a facut pe restul invidiosi, pentru ca da nu mai putem noi sa dormim noptile de invidie. Ba mai mult, desi a emigrat in Spania din aceleasi considerente financiare ca si cea din primul exemplu, doamna asta din al doilea exemplu s-a declarat public nemultumita de „mocirla din Spania”, desi nu se grabeste sa plece in regiunea unde se vrea secesiune. Mai merita sa mentionez c-a justificat succesiunea sustinand ca tarile mici se descurca mai bine si ca a dat exemplu Elvetia (!?) si Luxembourg in acest sens?

Am incercat sa-i explic cat de mult greseste, dar ea a tinut-o pe a ei si nu doar ca n-a gasit argumente clare sa-i justifice opinia s-a grabit sa si transforme diferenta de opinie intr-o nemultumire a ei fata de grup (fara ca macar sa iasa voluntar de pe el), pentru ca mai apoi nemultumirea ei personala sa se transforme in una colectiva (din nou doar din spusele ei si fara sustinerea altcuiva).

Cineva m-a intrebat de ce continui sa discut cu astfel de specimene si i-am raspuns ca o fac pentru ca ma fascineaza prostia si vreau sa vad cat de departe poate sa mearga un impertinent si prost educat intr-o discutie.