Cum repari o societate defecta?

money-837375

Societatea romaneasca in mare parte reprezinta o reminiscenta a comunismului pentru ca are o mentalitate de-a dreptul invechita si extrem de conservatoare.

Si nu ma refer exclusiv la cei varstnici ci si la multi dintre cei tineri, mai ales cei care sustin USR-ul nu in baza unor doctrine politice sau a unor precedente create ci mai degraba bazandu-se strict pe ideea ca PSD e naspa si e musai sa fie inlocuit de altii „mai buni”.

Politica e un lant vicios si orice schimbare trebuie sa inceapa de la individul pozitionat cel mai jos pe scara sociala pentru ca altfel nu se poate produce acolo sus intre privilegiati.

Totusi atunci cand ultima farama de speranta statea sa dispara am dat peste o stire care dovedeste faptul ca exista totusi oameni care au inteles ca o societate defecta se poate repara si care aplica la scara mica metode ce pot motiva indivizii sa se schimbe.

Astfel, un consilier local din Piatra Neamt a cumparat cateva lopeti si le-a dat gratis cersetorilor din oras indemnandu-i sa se foloseasca de lopetile respective pentru a-si castiga painea pe ziua respectiva. Cateva ore mai tarziu acelasi consilier a constatat faptul ca cel putin in cazul unuia dintre cei indemnati sa munceasca ziua s-a terminat cu un castig de 100 de lei, suma pe care multi altii o fac de obicei in trei zile de munca.

De cele mai multe ori îi vedem cu mâna întinsă, cerând ceva de pomană. E o realitate a zilelor noastre.
Astăzi m-am gândit să le ofer câteva lopeți pentru a-şi câștiga singuri banii. Dacă le place munca, se vor integra cumva în societate. Important este să nu-i mai „întreținem” din buzunarul nostru. Cei zdraveni de munca trebuiesc lăsați să-și câștige singuri existența

Sunt sigur ca pentru foarte multi conteaza culoarea politica a omului in cauza, insa trebuie sa intelegem ca de multe ori nu prea conteaza ce hram poarta un politician atunci cand are o idee stralucita. Omul asta e de dreapta, cel putin partidul din care se face parte se lauda ca-i de dreapta, iar ceea ce a facut omul asta tot de dreapta e si probabil e una dintre atitudinile de dreapta pe care le intalnim extrem de rar in Romania.

De altfel sunt tare curios cum ar arata agricultura din Romania daca taranilor in loc de subventii li s-ar oferi unelte moderne cu care sa evolueze si sa poata deveni competitivi pe piata.

Sper sa nu ma intelegeti gresit, n-am nimic impotriva ajutorarii celor care se afla intr-o situatie delicata, insa ar trebui sa-i ajutam doar pe cei care se vor ajutati si care merita sa fie ajutati. Nu am nimic impotriva anumitor aspecte ale socialismului ci dimpotriva cred ca un sistem politic perfect trebuie sa fie tripartit si sa contina o combinatie intre socialism si liberalism, alta combinatie decat cea pe care o avem implementata acum.

Statul viitorului din punct de vedere social si in contextul unui somaj ce o sa creasca direct proportional cu patrunderea automatizarii la nivel de productie ar trebui sa ofere indivizilor doar casa si masa, suficient de modeste incat sa respecte conceptul de trai decent. Dincolo de asta orice alta pretentie a individului indiferent ca vorbim de o casa mai mare, de jaluzele roz, o masina la scara sau o cina cu caviar ar trebui sa reprezinte un lux realizabil si accesibil doar de cei dispusi sa munceasca pentru ca locuri de munca or sa fie, dar o sa creasca cel mai probabil calitatea lor in raport cu asteptarile societatii.

Si aici o sa intervina probabil treaba asta implementata cu succes de consilierul despre care v-am vorbit mai sus pentru ca oamenii care vor sa munceasca vor avea nevoie de uneltele necesare, unelte pe care statul le-ar putea pune la dispozitia individului care prin munca si perseverenta lui poate sa imbunatateasca viata societatii din care provine.

Sunt convins ca pentru multi, ceea ce-am scris mai sus suna mai degraba ca socialismul utopic din Star Trek, insa e musai sa ne amintim faptul ca socialismul si comunismul n-au fost inventate peste noapte de Marx ci ele au existat sub diferite forme inca din antichitate. Pana si triburile ce duceau o viata rudimentara in jungla se bazau pe o forma nescrisa a comunismului si aplicau o serie de reguli nescrise ale socialismului pentru ca mai tot ce a scris Marx face parte in fond din natura umana.

Diferenta pe care trebuie s-o faca societatea in cazul asta tine mai degraba de liberul arbitru pentru ca doctrina scrisa presupune constrangerea individului prin diverse metode, ori exact asta e in fond defectul societatii in care traim. Orice forma de constrangere cauzeaza conflicte si dezechilibre in societate si ar trebui abolita pentru ca altfel nu putem avea o societate functionala care sa si coopereze.