Despre privilegiul de-a avea bani

In urma cu ceva vreme am invatat ca e bine sa investesc doar in lucrurile care conteaza cu adevarat. Vali scria la un moment dat o chestie pe subiect limitandu-se strict la saltelele pe care le cumpara romanii ceea ce e un exemplu elocvent in acest sens.

Intre un produs ieftin si altul mai scump poate sa fie o diferenta considerabila de pret, insa de cele mai multe ori si diferenta in ceea ce priveste calitatea, fiabilitate si durabilitatea e considerabila.

De curand m-am intalnit cu un amic in mod intamplator pe strada si am schimbat cateva vorbe pe marginea activitatilor zilnice. In cadrul discutiei omul mi-a spus ca trebuie sa se intoarca in Romania fiindca si-a facut o lucrare dentara acolo si unul dintre dintii implantati s-a crapat. I-am zis ca eu unul am ales sa-mi fac dintii aici pentru ca mi s-a parut mult prea mare deranjul sa merg in Romania si mult prea mica diferenta de pret pentru a justifica lucrul asta.

Atunci mi-a spus ca doctorii din Romania sunt foarte buni si ieftini de altfel pentru ca lui i-a iesit la 500 de euro un implant ce in mod normal costa aici minim 800, asta in contextul in care lui i s-a stricat lucrarea foarte ieftina facuta in Romania si asta evident presupune sa-si mai ia odata liber de la servici si sa cheltuiasca bani pe drum incolo pentru a si-o repara. Ma rog aparent lucrarea e in garantie, dar costurile ocazionate nu pot sa fie neglijate. I-am spus ca drumurile astea sunt unul din motivele pentru care am ales sa-mi fac lucrarile stomatologice aici si nu in Romania pentru ca in opinia mea diferenta de pret nu prea e justificata, iar omul a concluzionat sec “apai tu ai bani”.

Daca ar fi sa aplic logica lui as putea spune si eu la fel despre el din moment ce a ajuns sa cheltuie bani pe drumuri in tara pentru a-si repara in garantie o lucrare ce de la bun inceput a fost facuta prost sau cu materiale de calitate inferioara.

In aceeasi discutie cu acelasi personaj cateva minute mai tarziu de episodul relatat mai sus am ajuns la masini pentru ca-mi povestea despre faptul ca si-a comandat el piese si si-a schimbat pe la masina una alta ca sa poata sa treaca ITP-ul. I-am mentionat faptul ca si eu am ITP de trecut luna asta si ca o sa merg in prealabil cel mai probabil la mecanic sa-i faca masinii o revizie ca sa evit situatia in care sunt respins pentru ca am placutele de frana prea uzate sau pentru ca trebuie vreo bucsa schimbata. A incercat sa-mi explice ca lucrul asta pot sa-l fac si eu fara sa mai fie nevoie sa dau bani la mecanic si i-am explicat ca prefer sa-i platesc mecanicului o ora de munca si sa ma stiu in siguranta pentru ca ITP-ul presupune verificarea tuturor elementelor ce tin de siguranta. Evident c-a concluzionat faptul ca eu am bani si-mi permit sa fac lucrul asta, moment in care am incercat sa-i explic faptul ca eu nu sunt mecanic, sunt IT-ist si astfel prefer sa-mi petrec timpul lucrand doua ore in domeniul meu ca sa pot sa platesc o ora mecanicului decat sa ma chinui eu doua ore fara scule si fara pregatire in acest sens.

N-a prea vrut sa accepte varianta mea si pentru el am ramas un om care “are bani” doar pentru ca imi permit altfel de prioritati decat el. In rationamentul lui n-a pus la socoteala faptul ca eu conduc o masina veche de 15 ani pe care la momentul potrivit am achizitionat-o la jumatate de pret fata de masina pe care o conduce el si care e mai noua de 10 ani. Sau ca eu filmez cu acelasi GoPro Hero 3+ achizitionat in urma cu trei ani in timp ce el nu ezita nicio ocazie pentru a-si lauda GoPro-ul Hero 5 cu LCD si comanda vocala. Si desigur n-a pus in balanta nici faptul ca telefonul lui e aproape nou in timp ce al meu are doi ani de cand l-am luat din consignatie la mana a doua.

Nu stiu de unde si pana unde a tras omul asta concluzia ca “am bani” pentru ca in fond nu stie cati bani castig si s-ar putea sa castig mai putin decat el in definitiv, insa nu-i nici primul si nici ultimul care apeleaza la astfel de concluzii atunci cand prioritatile mele in viata nu se intersecteaza cu ale lui.

Pana la urma inainte de toate o astfel de remarca e de prost gust si de-a dreptul jignitoare in functie de context.