Cum sa condamni la moarte niste nevinovati?

Faptul ca lumea asta e plina de dezaxati nu e o noutate pentru nimeni. Faptul ca oameni aparent normali recurg la gesturi extreme din diferite motive iarasi nu e un motiv de uimire.

Si totusi desi in ziua de azi suntem mult mai informati decat acum 25 de ani, datorita extinderii retelei de comunicatii si avansului tehnologiei, o serie de oameni refuza sa gandeasca ce urmari ar putea avea gesturile lor impertinente si provocatoare.

Mai tineti minte Charlie Hebdo? Au murit 12 oameni (parca) dupa ce un individ s-a trezit sa faca niste caricaturi mai mult sau mai putin haioase cu profetul in care cred unii. Cum au murit acei oameni n-are rost sa va mai explic pentru ca s-a mediatizat excesiv subiectul. De fapt s-a mediatizat atat de mult incat cei mai puternici oameni de pe batranul continent s-au tinut strans de mana si au varsat o lacrima cu coltul ochiului.

Dar nu despre cum a fost intampinata nenorocirea vreau sa va spun, si nici despre faptul ca pana sa moara acei oameni Charlie Hebdo era doar o revista sinistra de care majoritatea dintre noi n-am auzit si ca imediat dupa ce a epuizat tirajul care i-a facut pe unii milionari dupa moartea acelor oameni a revenit la statutul de revista sinistra.

Ce vreau sa va spun de fapt in legatura cu cazul Charlie Hebdo e ca la fel ca orice alta situatie in viata, moartea acelor oameni a fost efectul unei cauze. In urma cu doua seri am prins la TV finalul filmului ‘Pacificatorul’ in care Marcel Iures juca rolul unui profesor de pian (parca) bosniac ce finantase furtul unui focos nuclear pe care intentiona sa-l detoneze la o reuniune ONU pentru ca-i considera pe cei de la ONU principalii vinovati pentru moartea familiei si prietenilor lui in razboiul din Bosnia (1992-1995).

Actiunea de Hollywood a filmului e irelevanta in fapt pentru ca relevant e mesajul pe care filmul in cauza a incercat sa-l transmita, si anume ca un om care a pierdut totul (chiar si intelectual) e capabil de orice atat timp cat nu mai are ce pierde si mai ales atat timp cat razbunarea i-a intunecat mintea. Ori la Charlie Hebdo si in multe alte situatii n-a fost cu nimic mai diferit.

Terorismul, fie el chiar si religios e rezultatul frustrarilor si provocarilor si cum fiecare religie instiga direct la razbunare, nu-i de mirare ca o serie de oameni cu o educatie civica si sociala restrictiva, unde toleranta practic nu exista aleg sa se razbune in cel mai crunt mod posibil.

Problema cu razbunarea e ca nu are loc nici pe departe acolo unde ar trebui. Adica nu o sa vezi un terorist razbunandu-se pe vreun politician corupt care face declaratii iresponsabile pentru ca acel politician e bine pazit si la el se ajunge mult mai greu. Si atunci respectivul se razbuna pe cine apuca, ba la metrou, ba in avion, ba in tren etc.

Si razbunarea asta nu intervine doar din frustrare, pentru ca toti suntem oarecum frustrati. Pe toti ne deranjeaza cateceva in societatea in care traim, insa cei care aleg sa se razbune sunt cei provocati si care au slabiciunea de a raspunde provocarilor.

Probabil va intrebati ce legatura are treaba asta cu titlul, ei bine pana de curand Romania era tara ‘prietena’ a lumii arabe. Foarte multi dintre arabi apreciau, si multi inca apreciaza Romania pentru faptul ca in perioada comunista Romania reprezenta daca vreti un ‘el dorado’ pentru ei. Pana ca petrolul sa reprezinte o moneda de schimb la nivel mondial, tarile arabe erau macinate de saracie si Romania la acea perioada era unul din principalii furnizori de hrana si nu numai. Ceausescu i-a hranit pe arabi in timp ce-si infometa propia populatie, iar acest lucru n-a fost ignorat si nici uitat. Ceausescu a platit cu viata pentru asta (si pentru multe altele), insa relatia de prietenie intre Orient si Romania s-a pastrat, iar Romania a devenit poarta spre educatie calitativa a multor tineri arabi, dar si o piata de desfacere pentru productia Orientului.

Ba mai mult, arabii din Romania au excelat in diverse domenii si exista o sumedenie de medici sau ingineri de origine araba in Romania care-si fac munca mult mai constiincios decat cei romani. Ori lucrul asta nu face decat sa dovedeasca ca atat in urma cu 50 de ani, cat si acuma, majoritatea dintre noi, romanii, am trait in armonie cu arabii chiar la noi in tara pentru ca fiecare si-a vazut de rolul lui in societate si fiecare si-a vazut de propria-i traditie si religie.

Acum in schimb, o biserica ortodoxa condusa de securisti iresponsabili pe care pare ca nu-i mai satura dumnezeu, impreuna cu o serie de populisti fascisti, niste politicieni ce sunt de fapt relicve ale comunismului in Romania, s-au trezit sa instige la ura impotriva arabilor, la ura impotriva traditiei musulmane si religiei islamice, pentru ca ceva trebuie sa distraga atentia maselor de oameni si astfel smenarii ce conduc biserica impreuna cu politicienii sa fure in voie.

Unde mai pui ca peste un an o sa avem alegeri, iar securistii ce conduc biserica impreuna cu politicienii partidelor pline de comunisti si fascisti au nevoie sa ramana la putere pentru a incasa in continuare fooncirea si pentru a sclavagi clasa muncitoare.

Eh si ca sa-si atinga scopul, cei ce trag sforile in Romania s-au trezit sa se orienteze impotriva musulmanilor, promovand in spatiul public fel de fel de minciuni si stiri false, si ajungand atat de departe incat s-au gandit sa atace prin diverse metode insusi simbolul religios al acelor oameni.

Ce omit sa spuna cei care propaga informatii false, si ce omit sa gandeasca si sa inteleaga cei care raspund la apel fara ezitare de fiecare data cand se da comanda de la ‘centru’, e ca in occident traiesc bine mersi cateva milioane de musulmani si ca in orient in tari cu o populatie majoritar musulmana traiesc si au trait fara probleme (cel putin pana sa apara ISIS) milioane de crestini, existand chiar musulmani care de-a lungul timpului s-au convertit la islamism.

Revenind la povestea noastra, ceea ce se intampla in Romania zilele astea e de-a dreptul ingrijorator, si ma tem ca rezultatul acestor manifestari iresponsabile n-o sa fie decat invers fata de cel scontat.

Astfel, in cazul in care n-ati aflat deja, musulmanii din Romania au primit anul acesta un teren asupra caruia s-a discutat si s-a negociat de cel putin 10 ani, teren pe care vor sa construiasca cea mai mare moschee din Europa. De ce in Romania? Nu stiu si nu prea conteaza pentru ca relevanta motivelor ce se asociaza cu ‘cea mai mare’ e la fel si in cazul catedralei mantuirii neamului.

In loc sa-i lase pe oameni sa-si faca damblaua, pentru ca nu tin minte ca vreun musulman sa pangareasca pana acum o biserica romaneasca, un simbol religios romanesc sau un simbol national romanesc, cei care se ocupa cu manipularea maselor s-au gandit ca-i oportun ca discursul lor religios si politic sa se indrepte impotriva musulmanilor. Si lucrul asta se intampla dupa cum am explicat mai sus, pentru ca prostului trebuie sa-i dai o cauza impotriva careia sa lupte ca sa-l poti controla. E mai usor pentru prost sa creada ca vine arabu’ si-l impusca pe strada dupa ce-i violeaza nevasta decat sa inteleaga faptul ca principala amenintare pentru el e insusi politicianul corupt pe care-l voteaza la fiecare patru ani. Dar asta-i o alta discutie.

Si uite asa, niste oameni iresponsabili au scos la inaintare intai un oligofren, apoi pentru ca tabloul sa fie complet l-au dat la TV si in acelasi timp au inceput sa instige vehement, folosind social media si siteuri sinistre la ura impotriva musulmanilor. Ca uite vezi, vor moschee, mega moschee, vor sa vina peste noi sa ne subjuge si sa ne violeze nevestele atunci cand isi pun pastura pe cap si se duc la biserica. Iar discursul asta bazat pe ura, sustinut si de o serie de preoti si politicieni, nu face decat sa mobilizeze prostimea impotriva unui inamic ce n-a existat niciodata pentru Romania.

Doar ca in ziua de azi, odata cu raspandirea tehnologiei propaganda asta iresponsabila nu face decat sa provoace, si inamicul acela o sa devina o realitate crunta. Ce credeti ca strainii sunt autisti si nu vad ce se intampla in estul Europei, mai ales in Romania? Credeti ca ziarele si emisiunile TV din occident nu dau tari precum Romania drept exemplu de “asa nu?”. Ori in tarile astea convietuiesc deja de zeci de ani destui musulmani si in aceleasi tari or sa ajunga mii sau zeci de mii din actualii refugiati.

Cineva spunea si sustinea zilele astea ca la fiecare 50 de refugiati exista cate un terorist. N-am sa contrazic afirmatia in sine, dar am sa contrazic ideea in sine. Nu, in randul actualilor refugiati nu exista teroristi trimisi de ISIS care vor detona maine o bomba in centrul unui mare oras European, dar exista cu siguranta spioni infiltrati care sa stranga informatii pentru ISIS privind bresele de securitate de la frontiere, privind locatia punctelor de control, frecventa patrulelor si alte aspecte ce pot ajuta adevaratii teroristi sa treaca neobservati dupa ce exodul asta o sa ia sfarsit. Dincolo de asta sunt sigur ca in grupul asta de refugiati exista viitori teroristi care n-au nici o legatura sau afiliere cu vreo organizatie de acest tip. Si cred lucrul asta pentru ca in grupurile alea de oameni exista o serie de persoane care si-au pierdut un copil datorita razboiului, iar pe al doilea l-au pierdut poate inecat in Mediterrana si acesti oameni calca pe continentul European fara speranta de viitor. Sunt oameni care au nevoie imediata de consiliere psihilogica, dar care sunt intampinati de garduri de sarma ghimpata, tunuri cu apa, gaze lacrimogene si sfidare. Ba mai mult, dupa ce au ‘norocul’ sa ajunga intr-o tara drept refugiati au ocazia sa afle de campaniile antisemite si xenofobe realizate impotriva lor, a copiiilor lor si a semenilor lor.

Ori astfel de oameni, la fel ca profesorul bosniac din Pacificatorul nu mai au nimic de pierdut si or sa ia in considerare aproape obsesiv varianta razbunarii pe noi, ceilalti, care am privit la TV drama lor si care pe deasupra am mai si scris sau propagat minciuni despre ceea ce sunt, ceea ce reprezinta si ceea ce cauta de fapt.

Rezultatul unui astfel de sentiment de singuratate, izolare, marginalizare si razbunare o sa fie pana la urma razbunarea propriu-zisa, iar incepand de acum, datorita unor oligofreni iresponsabili si lacomi, Romania o sa devina atractie turistica pentru acei turisti arabi ce poarta centuri de dinamita sau se accesorizeaza cu cate un Kalashnikov a carui munitie a fost produsa in mod ironic tot in Romania.

Si, cum ar zice Oprescu de dupa gratii zilele astea, nu pot sa inchei decat cu: Bravo ba oligofrenilor!, tocmai ati condamnat niste oameni nevinovati la moarte cu provocarile voastre tampite si puerile.