Prezumtia de (ne)vinovatie

Screen Shot 2015-09-17 at 09.21.59

In tari putin mai democrate, precum cele reprezentate cu verde in harta de mai jos, orice situatie administrativa, sociala sau financiara e tratata cu prezumtia de nevinovatie si orice aspect medical ce priveste un nou nascut sau minor are prioritate si gratuitate, pe cand in tari mai putin democrate, precum cele reprezentate cu galben in harta de mai jos aproape orice situatie administrativa, sociala sau financiara e tratata cu prezumtia de vinovatie si adeseori solicitarile medicale in care sunt implicati minori sau nou nascuti trebuiesc insotite de un teanc de maculatura ce nu foloseste nimanui:

Screen Shot 2015-09-17 at 09.21.59Astfel, intr-o tara reprezentata cu verde, atunci cand aplici pentru o facilitate sociala sau medicala e suficient sa mergi cu documentele necesare si sa completezi o declaratie pe propria raspundere ca sa primesti ajutorul social sau medical. In tarile reprezentate cu galben, precum Romania esti mereu suspectat ca un potential tepar si te cheama luna de luna sa dai cu subsemnatul si sa aduci hartii. Chiar si daca esti mama si ai un nou nascut:

La ora 10 dimineaţa, la uşa biroului din Bucureşti al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială aşteaptau în jur de 15 persoane. Printre ele şi femei venite pentru a dovedi o calitate conferită automat de lege odată cu indemnizaţia de creştere a copilului: aceea de asigurat în sistemul sanitar.

Potrivit legii, instituţia este obligată să raporteze lunar la casele de sănătate judeţene situaţia mamelor cu indemnizaţie. În realitate, raportările se fac rar, uneori doar de două ori pe an, iar sute de femei din toată ţara sunt puse lunar pe drumuri pentru a dovedi că au acest drept. Demersul durează cel puţin 10 zile lucrătoare.

Soluţia ar fi prezentarea la casa de asigurări, aducerea la cunoştinţă a acestei calităţi, cu documentele care atestă această calitate, colegii mei fac modificările în sistem, validează categoria de persoană aflată în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului şi mămica apare ca asigurată”, spune Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt al CASMB.

Odată cu introducerea obligativităţii cardului de sănătate, medicii sunt şi ei mai stricţi: cine nu e asigurat sau nu prezintă cardul nu este consultat. Orice abatere de la regulă atrage fie nedecontarea serviciului, fie riscul de imputare ulterioară a plăţii.

Sursa Digi24

Pentru ca da, o femeie care se duce cu bebelusul la control n-are dreptul la servicii medicale daca n-are o tidula de la vreo acritura de ghiseu ca cine stie, poate bebelusul nu-i al ei si astfel tepuieste statul de banii pe o consultatie sau un vaccin.