Dacian & Dorel

food-993502

Dacian e prim-ministru, adica functionar public. Programul lui teoretic de munca e de 8 ore pe zi de luni pana vineri si presupune o serie de responsabilitati mai mult sau mai putin discutabile.

Numai ca practic Dacian nu e obligat de „patron” la un program fix asa ca incearca sa-si organizeze orele de munca in functie de prioritati si sa-si petreaca timpul liber atunci cand se iveste ocazia.

Pentru ca-i duminica seara si pentru ca in ziua respectiva Dacian facuse o vizita de lucru intr-o localitate oarecare se decide sa se destinda la o pensiune oarecare pe care o recomanda, nu neaparat ca i-au dat o ciorba gratis pentru ca-i prim-ministru ci si fiindca are interesul sa promoveze servicii si produse locale si nationale in detrimentul celor de import. Printre altele, Dacian incearca sa fie informat permanent de bunul mers al tarii si de ceea ce se intampla in afara tarii, motiv pentru care in timpul pe care-l petrece pe Facebook mai arunca un ochi si pe siteurile de stiri mai mult sau mai putin obiective. Poate ca Dacian citeste si bloguri ca sa obtina opinii la cald de la diversi posibili formatori de opinie.

Dorel e tarnacopist, angajat undeva la un patron lacom, abonat la contracte cu statul si mare evazionist. Programul lui de munca e identic cu al lui Dacian, numai ca pe Dorel patronul chiar il obliga sa respecte programul de 8 ore pe zi si uneori il mai pune sa faca si ore suplimentare pe care nu i le plateste.

Dorel crede ca munca lui e grea pentru ca pe santier conditile sunt vitrege si uneori argila in care da el cu tarnacopul se transforma in piatra ceea ce-l stoarce de puteri. Despre frigul indurat si soarele ce uneori pare ca te topeste nici nu mai vorbim. Nici despre ploaie nu vorbim, pentru ca ploaia si zapada sunt singurele ce-i aduc satisfactie lui Dorel ce trece de la datul cu tarnacopul pe afara la facut ceva munca mai usoara prin interior.

Dar si munca lui Dacian e grea, pentru ca ea implica responsabilitati si riscuri infinit mai mari decat cea a lui Dorel. Desigur Dorel n-are cum sa stie lucrul asta si nici sa inteleaga de ce munca lui Dacian are si un salar pe masura.

Si totusi desi au o meserie atat de diferita ambii coincid atunci cand vine vorba de timpul liber, pentru ca ambii au dreptul sa-si petreaca timpul liber asa cum cred ei de cuviinta.

Dorel de exemplu, in timpul lui liber citeste pe siteuri de dezinformare in masa o serie de articole apocaliptice in ceea ce-i priveste pe refugiatii ce sunt de fapt teroristi sub acoperire, masonii care conduc lumea sau marile corporatii farma ce vor sa subjuge viitorul injectand cipuri impreuna cu vaccinurile.

Citind toate astea Dorel prin postura lui de tarnacopist se vede neputincios, iar lucrul asta-l supara la culme mai ales cand Agripina, contabila firmei la care lucreaza ii spune ca toate astea sunt niste aberatii nascocite de niste manipulatori fara scrupule. Frustrarea lui Dorel prin prisma neputintei creste exponential atunci cand din lista de 1000 de prieteni de pe Facebook doar 3-4 se gasesc sa dea like unei postari la care Dorel a dat share, si niciunul nu se sinchiseste sa dea share, semn ca lumea e ignoranta la problemele reale ale omenirii si ale tarisoarei sale.

Aproape toti cei din jurul lui Dorel par autisti la ceea ce se intampla de fapt si ignora cu nonsalanta incercarile furibunde ale lui Dorel de a-i convinge. Si atunci ce poate Dorel sa faca in privinta asta?

Pai in primul rand poate sa ia in considerare faptul ca el e cel care greseste si ca majoritatea ce-l inconjoara ignora anumite baliverne pentru ca sunt falsuri grosolane ce nu sunt demne nici macar de o carte SF. Sau poate sa ii dea follow lui Dacian si atunci cand Dacian posteaza despre ciorba pe care a mancat-o la o pensiune oarecare in timpul sau liber, Dorel gaseste momentul oportun sa-i comenteze si sa-l intrebe putin pe Dacian de ce nu face nimic in privinta masonilor, refugiatilor, reptilienilor, serpilienilor etc. ca-i pacat de tarisoara asta sa traiasca cu astfel de amenintari si nimanui inafara de Dorel sa nu-i pese de soarta ei.

Iar daca Dacian are bunul simt si-si rupe din timpul liber sa raspuna unora ce fac comentarii pertinente pe teme politice, economice si sociale chiar si atunci cand el scrie despre ciorba de ce n-ar avea bunul simt si timpul necesar sa-i raspunda si lui Dorel pe marginea unor fabulatii in care doar cei ce au cu 2 clase mai putin decat trenul personal ar crede?

food-993502