O idee despre energie

edison-bulb-gc207da6fc_1920

Acum trei an investisem într-un proiect, probabil cel mai mișto proiect la care am participat până acum.

Era un proiect ce ținea de blockchain și cripto monede fără să fie vorba de specula ce domina la vremea aia piața și o domină și în prezent.

Așa se face că interacționam mereu cu o sumedenie de oameni care căutau să învețe despre tehnologia blockchain și despre cripto monede. Mulți dintre ei erau cryptobros, dar printre ei se mai regăseau și oameni efectiv fascinați de tehnologie și oameni cu care puteai să porți o discuție decentă.

Multora le spuneam la vremea respectivă faptul că banul e un instrument de control al maselor. Mereu a fost un instrument de control al maselor și că vehemența cu care se opunea statul la vremea respectivă era dovada că statul nu vrea să renunțe prea ușor la acest instrument de control.

În definitiv cel ce deține tiparnița deține pe deplin controlul.

Problema e că instrumentul ăsta de control s-a învechit și a devenit obsolet, iar un obiect obsolet nu mai e la fel de eficient.

Așa că multora le explicam faptul că din moment ce sistemul monetar e un instrument de control obsolet, atunci statele vor căuta noi instrumente de control, mult mai eficiente decât banul care necontrolat poate corupe alte instrumente de control, cum sunt poliția sau justiția.

Aproape fiecare dintre ei mă întrebau care cred că avea să fie noul instrument de control și tuturor le dădeam același răspuns: energia!

De asta și graba pentru a interzice motoarele pe combustibili fosili, de a închide centralele nucleare sau minele de cărbune.

S-a încercat de la bun început crearea de dependență energetică prin limitarea opțiunilor disponibile la una singură, curentul electric, doar că s-a omis faptul că infrastructura electrică (care deși o exploatează firme private e un aspect de siguranță națională și e controlată de stat, go figure!) e subdimensionată și nu poate să suporte un schimb radical la nivel de consum. De asta s-a și dres busuiocul pe tema asta în ultimii ani.

Așa se face că acum, cu criza generată de războiul din Rusia niște unii au văzut o nouă oportunitate, nu de a face bani ci de a crea dependență și de a sugera că energia electrică produsă de soare și vânt e adevărul și calea, cum zicea tâmplarul ăla acum vreo 2000 de ani.

Refuzul de a redeschide minele de cărbune, exploatările petroliere sau centralele nucleare închise are ca scop crearea de dependență și nimic mai mult.

Orice argument climatic sau ecologic e o mare țeapă ideologică pentru că poluarea mare e în altă parte.

Dacă or să reușească să facă manevra asta și să genereze suficiență dependență pentru a putea controla oamenii mai eficient decât o fac prin emiterea de monedă e discutabil.

Guvernele, oricare dintre ele, au eșuat lamentabil în toate războaiele pe care le-au dus împotriva oamenilor liberi și cu cât mai autoritar a fost regimul cu atât mai răsunător a fost eșecul. Mereu e vorba de o chestiune de timp.

Și când zic războaie mă refer și la combaterea drogurilor, a crimei organizate, a evaziunii fiscale și alte alea. Peste tot unde s-a încercat combatere și nu prevenție au fost doar eșecuri.

Revenind la cripto monede.

Foarte mulți cred că Bitcoin e un concept imortal și aici nu e vorba doar de cryptobros ci și de oameni care înțeleg sau folosesc tehnologia la altceva decât la speculă.

Numai că, călcâiul lui Ahile în cazul cripto monedelor e validarea de tranzacții cu ajutorul mineritului.

Cât timp energia electrică e suficient de ieftină ca să se poată mina cripto monede atunci și cripto monedele or să fie în uz și în viață. Când mineritul de cripto monede o să fie prea scump ca să mai fie sustenabil, ca să nu zic chiar profitabil, atunci se vor scoate minele din priză și cripto monedele în frunte cu Bitcoin or să moară.

Dacă, când sau cum nu poate să spună nimeni pentru că în lumea asta totul e relativ și imprevizibil.

Unii dintre noi înțeleg pericolele și pot să anticipeze soluții, alții în schimb au fost educați să nu sesizeze intenția sau direcția și să nu vadă pădurea de copaci.

Ăștia din urmă sunt de regulă cei mai afectați ulterior.

În altă ordine de idei, urmează vremuri interesante și în opinia mea să ai pe la casa omului un generator și câteva canistre de combustibil nu e o idee chiar rea.