Când politicienii vor să pară cool

cosette

Pentru că nu mai prea e de lucru pe la USR în ultima perioadă și nici pe la primărie pe la Iași nu mai sunt probleme de rezolvat, distinsa doamnă Cosette Chichirău s-a apucat să vorbească despre cryptomonede și blockchain fără să aibă toate datele la ea.

Cine știe, poate face parte din cryptobros.

Cum pare că doamna asta luat-o pe arătură m-am băgat și eu în seamă și i-am răspuns ca să înțeleagă cum stă treaba de fapt:

Frumoasă postare, dar incorectă. Cine face politică e bine să facă politică și cine face tehnologie e bine să facă tehnologie. Astfel:

1. Consumul de energie pe blockhain-ul monedei de Ethereum va scădea cu 99%, dar mai există cel puțin câteva sute de monede care se pot mina și se minează activ așa că impactul poate să fie marginal.

2. Imediat după merge s-a activat minatul pe o nouă monedă, ETHW care a continuat cu PoW și la care, în mai puțin de 24 de ore au aderat cel puțin 10000 de foști mineri de Ethereum. E oarecum ca la droguri, când cade un dealer îi ia altul locul, sau dacă nu vă place comparația atunci ca materia. Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.

3. Faptul că mineritul de cryptomonede per total ar consuma 0,2% din consumul total de energie la nivel mondial e un fake news, o speculă informațională. Nimeni, niciodată n-a putut să facă un calcul complet și corect în acest sens și nu există surse care să confirme ideea asta în afara unui Tweet a lui Vitalik Buterin.

Astea fiind zise. Economia aparentă e de scurtă durată pentru că cel puțin 90% dintre mineri plănuiesc să migreze spre alte monede și astfel vor continua să consume electricitate. Sper că n-ați desfăcut vreo șampanie ca să sărbătoriți o chestie relativ irelevantă pentru că e păcat de șampanie.