Nu pot sa inteleg o chestie…

Screen-Shot-2017-11-02-at-20.46.53

Ma rog, sunt mai multe chestii pe care nu pot sa le inteleg, insa despre asta vreau sa va vorbesc putin azi.

Stau si ma uit ca prostul la felul in care oamenii se inghesuie sa-si cumpere ultimul model de iPhone, sau sa ia produse vandute oricum la suprapret prin vreo oferta de Black Friday unde se dau de fapt cu pretul lor real, sau mai rau cum isi dau branci atunci cand un supermarket baga la oferta drujbe si tigai.

Si nu prea inteleg de unde vine graba asta, mai ales atunci cand nu vorbim de produse de stricta necesitate si imediata utilitate.

Treaba asta se intampla din doua motive. Primul e ca nu prea vad ca fiind legitima nevoia imediata de a achizitiona un produs doar pentru ca aduce ceva inovator. E drept ca inovatia e un lucru bun, insa nu intotdeauna isi merita banii. Al doilea motiv e ca aspecte ce tin de calitatea vietii si a muncii sunt mult mai importante decat aspectele ce tin de hipstereala. Daca un iPhone X ajuta la o imbunatatire a calitatii vietii sau a muncii desfasurate atunci sunt sigur ca-si merita toti banii, insa sunt tare curios daca procentul celor care fac cozi si cheltuie ultimul ban sa-si ia noul model de iPhone ca sa-si imbunatateasca viata si munca depaseste 1%. 

Eu, spre exemplu, imi fac mereu liste si stabilesc niste prioritati pentru fiecare lucru pe care vreau sa-l achizitionez incercand astfel sa fac achizitia la momentul oportun si mi-e greu sa inteleg de ce unii se grabesc, la propriu, atunci cand cumpara ceva.

Apropo de subiect. Colega de plapuma a ramas impresionata pana la muci de prima productie hollywoodiana ce si-a propus sa ilustreze familia traditionala romaneasca. Stiti voi, aia in care el o bate pe ea, iar ei ii face placere.

Astfel, pentru ca filmele au fost destul de sarace in detalii, iar ea n-a vrut sa cheltuiasca bani in avans achizitionand lucruri care s-ar putea sa nu-i foloseasca, si-a propus sa citeasca si cartile ca sa afle din carti detaliile care lipsesc in filme.

Numai ca cele trei carti (care sunt de fapt patru, c-a mai aparut una) costau pe aici pe la noi vreo 50 de euro, mult peste bugetul propus si probabil valoare literara pe care o au, asa ca vecina s-a pus pe cautat si le-a gasit in tara ceva mai ieftine, dar tot scumpe, motiv pentru care le-am trecut pe wishlist:

In urma cu vreo cateva zile, in timp ce ma orientam dupa o serie de chestii pe la consignatie, am dat peste cartile respective ce se vindeau la pachet pentru suma de 7 euro + transportul, adica un maxim de 10 euro, o suma modica in raport cu pretul de raft. Le-am comandat fara sa ezit pentru ca eram convins ca platesc pe ele cu mult sub pretul pietei, insa destul de aproape de valoarea lor literara.

A meritat asteptarea? Cu siguranta. Conteaza ca au mai fost citite in prealabil? Aproape deloc. Sunt intr-o stare foarte buna.