Intai biserica, apoi spitalul

An altar set for Communion

Citind stirile despre diverse evenimente precum cutremurul din aceasta dimineata iti dai seama ca si mass-media joaca un rol important in ceea ce priveste indobitocirea populatiei pentru ca prin felul in care relateaza evenimentele creaza un impact imens al fundamentalismului religios in societate.

Astfel, Digi24 publica o fotogalerie a urmarilor cutremurului pe care o insoteste de urmatorul comentariu:

Biserica orașelului a fost distrusă, iar spitalul din apropiere a fost evacuat, cele câteva mii de locuitori din Amatrice petrecându-și noaptea sub cerul liber.

Cu alte cuvinte, cea mai mare tragedie nu e faptul ca oamenii si-au petrecut noaptea sub cerul liber, sau ca spitalul a trebuit sa fie evacuat si astfel s-a pus in pericol viata pacientilor, mai ales a celor expusi din punct de vedere septic ci ca s-a prabusit biserica.

Atat la nivel semantic cat si psihologic ordinea expunerii si insiruirea evenimentelor conteaza foarte mult pentru ca ordinea respectiva stabileste prioritatile pe care autorul i le impune cititorului. Prabusirea unei biserici, totala sau partiala ar trebui sa fie ultima grija in caz de cutremur pentru ca aspectele care conteaza cu adevarat tin de localizarea si salvarea celor disparuti, de asistarea psihologica si medicala a celor raniti si desigur de asigurarea produselor de prima necesitate celor care nu si-au facut provizii pentru ca fie au luat in deradere o idee buna, fie considera drept paranoica sau conspirationista ideea de a-ti face provizii.

An altar set for Communion
An altar set for Communion