Intai biserica, apoi spitalul

Citind stirile despre diverse evenimente precum cutremurul din aceasta dimineata iti dai seama ca si mass-media joaca un rol important in ceea ce priveste indobitocirea populatiei pentru ca prin felul in care relateaza evenimentele creaza un impact imens al fundamentalismului religios in societate.

Astfel, Digi24 publica o fotogalerie a urmarilor cutremurului pe care o insoteste de urmatorul comentariu:

Biserica orașelului a fost distrusă, iar spitalul din apropiere a fost evacuat, cele câteva mii de locuitori din Amatrice petrecându-și noaptea sub cerul liber.

Cu alte cuvinte, cea mai mare tragedie nu e faptul ca oamenii si-au petrecut noaptea sub cerul liber, sau ca spitalul a trebuit sa fie evacuat si astfel s-a pus in pericol viata pacientilor, mai ales a celor expusi din punct de vedere septic ci ca s-a prabusit biserica.

Atat la nivel semantic cat si psihologic ordinea expunerii si insiruirea evenimentelor conteaza foarte mult pentru ca ordinea respectiva stabileste prioritatile pe care autorul i le impune cititorului. Prabusirea unei biserici, totala sau partiala ar trebui sa fie ultima grija in caz de cutremur pentru ca aspectele care conteaza cu adevarat tin de localizarea si salvarea celor disparuti, de asistarea psihologica si medicala a celor raniti si desigur de asigurarea produselor de prima necesitate celor care nu si-au facut provizii pentru ca fie au luat in deradere o idee buna, fie considera drept paranoica sau conspirationista ideea de a-ti face provizii.

Intai biserica, apoi spitalul
An altar set for Communion

6
Lasă un răspuns

2 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
newest oldest most voted

Posibil ca biserica sa fi fost un monument istoric. Pe de alta parte cred ca este doar o expresie nu neaparat voita dar luata ca atare in contextul anti-biserica actual mai mult sau mai putin justificat.
In alta ordine de ideei nu strica niciodata sa fi pregatit ca macar cateva zile sa ai minimul necesar pentru a supravietui singur unui dezastru.

dix

De unde va vine obsesia asta cu spitalele?! Ce credeti voi ca rezolvati cu ele?! Cea mai mare grija este sa nu ajungi la spital! Si acum traiti din legendele cu spitalele si medicamentele care ar fi facute sa va faca voua bine?! Mai treziti-va din visele astea mioritice! Romanii asociaza totul cu razboiul din cauza de minte putina. Pericolul mare este de criza economica si asta duce la razboaie asa dupa cum scrie deja in istorie. Dar romanul n-a auzit inca! “R.: Ce înseamnă România pentru dvs.? N. C.: O părere de rău. E o țară care nu mai… Read more »