Cum sa dovedesti ca nu-ti pasa scriind contrariul

Screen Shot 2016-08-25 at 13.27.26

Cel dintai turist al tarii face pe Facebook o postare la scurt timp dupa ce a aparut la stiri informatia prin care se confirma existenta a 5 romani printre victimele cutremurului din Italia:

Screen Shot 2016-08-25 at 13.27.26

Desigur, isi ia portia de like-uri si apostrofari ca nu face nimic pentru a mentine romanii in tara (nu ca ceilalti romani ar face ceva in privinta asta) si-si vede linistit de treaba. Numai ca ceea ce nu spune dupa cutremurul asta dovedeste de fapt ca nu-i pasa deloc, desi in mod normal situatia trebuia sa stea altfel si ca sa va lamuresc am sa enumar o serie de aspecte:

  • Italia e tara din lume ce are parte de cei mai multi imigranti romani. Se estimeaza ca exista vreo 800000 de romani inregistrati oficial si alti 400000 care stau acolo fara forme legale din diverse motive. Ori cifrele astea sugerau de la bun inceput ca sansele ca printre victime sau raniti sa fie si romani sunt foarte mari si se apropie de notiunea de certitudine.
  • Cunoscand faptul ca exista peste 50% sanse ca sa fie morti si raniti romani era normal ca presedintele sa participe alaturi de reprezentantii MAE la o celula de criza pentru ca in acelasi timp exista cetateni romani care au scapat nevatamati insa si-au pierdut casa si posibil locul de munca in urma cutremurului, iar oamenii aia trebuiesc ajutati intr-un fel sau altul, macar sa poata sa revina in tara.
  • Stiind ca sunt romani disparuti se confirma faptul ca cifra de victime poate sa fie mult mai mare, ceea ce ar justifica trimiterea unei misiuni de ajutorare. Spaniolii au trimis misiune pentru doi disparuti in Nepal, noi pentru 5 mori si 11 disparuti n-am trimis nimic deocamdata in afara de vorbe in vant, desigur.
  • Cifra disparutilor e orientativa si bazata doar pe faptul ca pe oamenii aia ii cauta familia din tara sau din Italia, insa exista o sumedenie pe care nu-i cauta familia si care fie zac morti sau raniti pe sub daramaturi fie sunt morti si neidentificati, oameni de care nimanui nu-i pasa.
  • Si nu in ultimul rand mai e treaba cu repatrierea, mortii aia au nevoie de repatriere ce se face cu avionul si in sicriu de plumb, iar lucrul asta presupune costuri de minim 5000 de euro. Cine o sa-i repatrieze pe oamenii aia? O sa faca familia fiecaruia cheta si o sa cerseasca pe Facebook cum se intampla de obicei in astfel de situatii sau o sa fie nevoiti sa-si abandoneze mortul intrun congelator pana cand o sa treaca perioada legala si o sa poata sa fie incinerat de catre italieni.

Cred ca fiecare roman din diaspora si din tara ce are familie in diaspora, sau mai bine zis in Italia zilele astea avea pretentia ca presedintele ales sa mentioneze in comunicatul lui si astfel de aspecte, pentru ca de pareri de rau mie unul mi-e sila deja.

Dar Romania nu da doi bani pe cetatenii pe care-i are plecati dincolo. Romaniei ii pasa de ei atunci cand trimit sau merg sa cheltuiasca sutele de euro in tara, cand pun la Atlassib periodic colete pline cu lucruri cumparate pe baza unor sacrificii sau pline cu furaciuni (dupa caz) si desigur atunci cand pot sa fie folositi drept exemplu de „asa nu” si descrisi la modul peiorativ de niste lichele impertinente si incapabile.