Oameni si invidie

Hai sa va povestesc cate putin despre oameni si a lor invidie pentru ca sunt sigur ca v-ati intersectat cu treaba asta de cateva ori fie involuntar sau cu buna stiinta.

Aici am doua cunostinte, m-as risca sa-i numesc prieteni, insa nu sunt chiar asa de sigur ca cei doi s-ar incadra in definitia prietenului. Cei doi (sa-i numim Florin si Marcel) au fost candva prieteni, dar s-au certat in urma cu multi ani, cand in timp ce incercau sa puna pe picioare o afacere impreuna unul din ei s-a trezit ca celalalt incearca sa-l insele. Deocamdata mi-e neclar care si cum a fost povestea cu adevarat, pentru ca povestea spusa de fiecare dintre ei scartaie pe alocuri si asta imi confirma faptul ca nici unul nu spune adevarul.

De fapt aici voiam sa ajung pentru ca atunci cand esti „prietenul comun” a unor astfel de oameni iti cam dai seama relativ usor cat de mare e invidia unuia fata de celalalt.

Florin are o afacere relativ modesta, dar suficient de productiva incat sa-i asigure un trai decent, pe cand Marcel incearca din rasputeri sa mentina o afacere de 3 ori mai mare decat a lui Florin in acelasi timp in care gestioneaza o noua afacere, la fel de profitabila si la fel de costisitoare din punct de vedere al resurselor necesare.

In timp ce Marcel nu rateaza nicio ocazie sa-mi spuna ca lui Florin, afacerea modesta nu-i aduce suficient bani pentru ca el nu produce calitate si lumea il ocoleste (desi ambii sunt pe piata de tot atatia ani), Florin imi spune despre Marcel faptul ca e plin de belele si ca aparenta prosperitate a lui nu e nici pe departe adevarata si ca e mai mult sau mai putin meritul altora.

Ei si aici e de fapt o paine de mancat, pentru ca fiind prieten comun cu ambii si ajungand sa-i cunosc destul de bine, pot sa disting foarte usor adevarul de minciuna din ceea ce imi spune fiecare dintre ei despre celalalt.

Lucrul asta ma ajuta sa remarc nivelul de invidie care exista intre cei doi si care aparent ii face nu doar sa se comporte irational, dar si sa incerce sa altereze realitatea fara sa se gandeasca la faptul ca acel prieten comun caruia ii spun lucruri nasoale s-ar putea sa stie mult mai multe decat spune public…

Voi aveti astfel de cunoscuti, colegi sau prieteni?

1700409