Spune-mi ce prieteni ai ca sa-ti spun cine te raporteaza

Citesc zilele astea o gramada de postari, unele mai suparate decat altele, despre oameni care au fost blocati pe Facebook pentru ca au scris de rau de conducatorul iubit si adeptii acestuia s-au gandit sa le puna pumnul in gura. Ma rog, unii mai paranoici ar putea sa considere faptul ca e de fapt o conspiratie intre PSD si Facebook sau dracu’ mai stie ce aberatie asemanatoare.

In fine, dupa cum spuneam, oamenii se plang pentru ca au fost blocati, pana aici nimic gresit si nimic iesit din comun, numai ca oamenii nu prea inteleg de ce anume au fost blocati si-am sa va explic eu putin cum sta treaba.

Exista niste unii care traiesc din scris statusuri de Facebook, si nu, nu ma refer la faptul ca au un venit din asta sau ca-i plateste cineva sa faca treaba asta ci fiindca considera ei ca au o misiune sa scrie statusuri pe Facebook si e foarte usor sa-i diferentiezi pe astia de aia care sunt platiti pentru asta pentru ca aia platiti scriu fara patima, iar astia scriu cu extrem de multa patima.

Aceiasi oameni sunt niste attention whores. N-au fost asa de la bun inceput, ci au devenit pe masura ce lumea le-a dat like si share si le-a tinut unisonul pentru ca fiecare like le-a dat unor astfel de oameni aripi, mai ceva ca o doza de RedBull.

Dupa cum era de asteptat treaba asta i-a motivat sa persevereze, dar ca orice alta dependenta la nivel psihologic, treaba asta i-a facut sa-si doreasca din ce in ce mai multe like-uri si share-uri la postarile lor pline de patima.

Ori in goana lor dupa faima s-au imprietenit cu o gramada de profile false sau chiar cu profile reale detinute de diversi adepti ai adversarului sau chiar postaci veritabili angajati pe la te miri ce partid, iar respectivii s-au apucat sa raporteze de indata ce au aflat ca se poate obtine suspendarea contului in felul asta sau au primit vreun ordin sa faca treaba asta.

Si uite din cauza asta din ce in ce mai multe profile de asa-zisi formatori de opinie sunt blocate in ultima perioada, nu pentru ca ceea ce scriu ei pe Facebook e gresit, contestabil sau contravine normelor Facebook ci pentru ca dupa diverse critici si amenintari cu amenzi colosale din cauza propagarii de fake news, Facebook s-a apucat si a inasprit algoritmul care suspenda activitatea pe conturi ca sa le dovedeasca celor care contesta seriozitatea lor ca totusi fac ceva, iar cei care reusesc acum sa blocheze profilele in cauza s-au prins destul de repede de smecherie si profita de ea la maxim.

In definitiv e cat se poate de evident ca daca oamenii astia care acum se plang ca sunt blocati scriau doar pentru ei si adevaratii prieteni/cunoscuti nu pentru like si share cum fac de fapt nu aveau parte de astfel de probleme, dar pentru ca ceea ce ei cauta in sinea lor e doar faima si atentie, chiar daca sunt bine intentionati, e normal sa aiba parte de politica pumnului in gura.

In alta ordine de idei, ce nu inteleg eu e de ce niciunul dintre astia suparati ca au fost blocati nu au folosit de la bun inceput o pagina de Facebook verificata ca sa-si transmita mesajul pentru ca acolo algoritmul Facebook nu e asa de strict, iar in cazul paginilor verificate e posibil ca rapoartele de abuz sa fie verificate manual.

Pana la urma pare ca e mai bine ca fiecare sa traiasca in bula lui nu? Eu cel putin asta am constatat si de asta am redus numarul prietenilor de pe Facebook cu peste 90% si nu mai accept orice cerere de prietenie fara sa existe vreo legatura reala intre mine si persoana respectiva.

Street fighter.