Citeam ieri un articol in presa locala despre o emigranta marocana ce picase examenul pentru cetatenie deoarece n-a stiut sa explice semnificatia unui proverb local, desi vorbea cursiv limba, cunostea istoria si constitutia Spaniei.
Femeia in cauza a reusit dupa cativa ani de procese si o gramada de bani cheltuiti sa obtina in instanta acordarea cetateniei, iar instanta a decis ca pana la urma criteriul de selectie n-a fost tocmai corect si ca in selectia pentru acordarea cetateniei ar trebui sa se ia in calcul si alte criterii precum vechimea in tara de adoptie, vechimea si consecventa in campul muncii, nivelul de integrare sociala etc.
Si mi-am adus aminte ca in urma cu ceva vreme citeam faptul ca un emigrant asiatic (parca) a picat examenul pentru dobandirea cetateniei romane pentru ca n-a stiut cum il cheama pe calul lui Stefan cel Mare. Pai nici eu nu stiu cum il cheama. Voi stiti?
Daca ne-ar pune cineva sa dam examen de cetatenie in propria noastra tara cu siguranta am pica in proportie de 99% daca nu ne-am apuca sa invatam in prealabil si asta desi am facut suficiente scoli. La spanioli povestea e aceeasi, daca iei orice spaniol de pe strada si-l pui sa-ti faca examenul pentru cetatenie n-o sa fie in stare.
Ori lucrul asta e cat se poate de normal din doua motive:
- In primul rand daca e sa urmarim clipurile de la Vox Populi vom intelege faptul ca o mare parte dintre cetateni habar n-au pe ce lume traiesc. La propriu.
- In al doilea rand noi, cei care ne-am chinuit sa facem o scoala si sa trecem examenele aferente nu ne-am ocupat mintea chiar cu orice mizerie.
Eu am o memorie destul de selectiva si din istoria invatata la scoala tin minte cel mult anii, nu si zilele sau lunile la in care s-au intamplat anumite evenimente din istoria contemporana. In rest orice alte date imi sunt irelevante din moment ce numele amantelor lui Stefan cel Mare, numele pe care-l avea calul lui Mihai Viteazul sau marimea penisului in cazul lui Mircea cel Batran nu-mi dau de mancare. Mereu am incercat sa invat ceea ce m-a interesat si tocmai de aceea am preferat sa invat linii de cod in loc de versuri de Eminescu.
E destul de cretin modul in care se face examinarea in cazul cetateniei si mai ales criterile de selectie. Pentru a obtine cetatenia unei tari ar trebui doar sa-i cunosti si sa-i respecti legile si sa-i inveti limba nu sa-i inveti istoria care e oricum manipulata ca sa dea bine fata de celelalte natii, mai ales cand nici macar proprii cetateni de sange ai tarii nu-i cunosc istoria si cultura.
Despre faptul ca unii sunt obligati sa treaca examene absurde in timp ce altora li se acorda cetatenia doar pe baza casatoriei nici n-are rost sa mai discut. Pe langa faptul ca astfel de demersuri sunt discriminatorii ele mai sunt si absurde pentru ca incurajeaza de altfel casatoriile aranjate de tipul „bunicul cu nepoata”, iar apoi lumea se mira si se declara socata de faptul ca intr-un an precum 2015 au avut loc mai multe divorturi decat casatorii noi si ca de foarte multe ori lucrul asta se intampla in familii mixte.